A+ A A-

Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv zabrane nošenja burke

burka-francuskaParlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) u srijedu navečer je u Strasbourgu usvojila rezoluciju po kojoj bi potpuna zabrana burke na javnim mjestima osporila osnovno pravo ženama koje žele da pokriju lice. 

Potpuna zabrana nošenja burke i nikaba osporava ženama, koje to žele slobodno, pravo da pokriju lice, kaže se u rezoluciji koja je usvojena sa 108 glasova "za" i četiri "uzdržana".

Zabrana burke bi bila kontraproduktivna, ocijenili su evropski parlamentarci i može se opravdati samo u slučaju sigurnosnih razloga ili kada profesionalne obaveze zahtijevaju od žena da pokažu lice. Francuska, Belgija i Španija razmatraju mogućnost zabrane nošenja burke na javnim mjestima, prenosi Reuters.

Rezolucija PSVE nema pravnu težinu u odnosu na nacionalne zakone.

U rezoluciji se također navodi da "velika većina evropskim muslimana dijele načela koja su u osnovi naših društava". U rezoluciji se izražava žaljenje zbog diskriminacije prema muslimanima, uključujući zabranu izgradnje minareta u Švicarskoj koja je izglasana u toj zemlji na referendumu u novembru 2009. godine.

Istovremeno se pozivaju muslimani u Evropi da napuste svako tradicionalno tumačenje islama koje osporava jednakost spolova i ograničava prava žena.

U rezoluciji se podvlači razlika između religije islama i muslimanskog političkog pokreta poznatog kao islamizam koji ne prihvata odvajanje vjere i države, što je, kako se naglašava, osnova evropskih demokratija, prenose agencije.

(FENA)