A+ A A-

Dani Srebrenice u Sandžaku

 

Novi_PazarU srijedu, 24.06.2010. godine, u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice u Novom Pazaru održana je konferencija za medije povodom obilježavanja 15. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i tom prilikom je najavljena manifestacijom „Dani Srebrenice u Sandžaku" koju organizuje Bošnjačka kulturna zajednica.

Manifestacija će biti obilježena u srbijanskim gradovima Sandžaka: u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Priboju, u periodu od 26. do 29. juna 2010. godine.

Kao specijalni gosti najavljeni su Munira Subašić, predsjednica Udruženja žena pokret enklava Srebrenica iz Žepe, prof. dr. Smajo Čekić, direktor Instituta za istraživanje genocida i Amor Mašović, šef kancelarije za ekshumiranje posmrtnih ostataka pronalaženja grobnica.

Ovogodišnja manifestacija bit će otvorena svečano u Novom Pazaru 26. juna, dok će svečano zatvaranje manifestacije biti u Priboju 29. juna 2010. godine.

Interesantno je napomenuti da je dosadašnje manifestacije povodom obilježavanja 11. jula - Dana genocida u Srebrenici organizirala Islamska zajednica u Srbiji, a ovogodišnja organizacija predata je Bošnjačkoj kulturnoj zajednici koja će i u budućnosti organizirati slične manifestacije.

(www.islamskazajednica.org)