A+ A A-

Nastavak aktivnosti u okviru „500. Ajvatovice"

Festivalske dane 500. Ajvatovice proteklih dana obilježili su vjerski, kulturno-umjetnički i sportski događaji u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Busovači i Donjem Vakufu.

U Gornjem Vakufu promocija knjige „Vodič za hadž i umru"

U nedjelju, 20. juna 2010. godine, u Gornjem Vakufu u Domu kulture održana je promocija knjige Vodič za hadž i umru autora Muhameda Pezića i Rešada Poljevića. Promotori su pored autora Muhamed ef. Pezića bili i mr. Nusret Abdibegović, muftija travnički, Bahrudin Čolo i Adis ef. Sultanović.

U Bugojnu održana manifestacija ''Svome gradu za Ajvatovicu''

U nedjelju je također u amfiteatru Kulturno-sportskog centra u Bugojnu održana i manifestacija pod nazivom ''Svome gradu za Ajvatovicu''. Tim povodom, bugojanski muzičari i nevladinih organizacija upriličili su u pozorišnoj sali KSC-a i koncert pod istim nazivom. U okviru ovog veoma posjećenog događaja predstavili su se Hor Osnovne muzičke škole, Vokalni ansambl Bugojno, Gradski folklorni ansambl ,te članovi teatra Fedra i NVO Sunce.

ajvatovica-svome-gradu-

Dio svog repertoara predstavio je i Bugojanski trio Selma i Azer Huseinbegović i Safet Rustempašić, te solisti Narodnog orkestra GFA Bugojno Šerif Husić i Dženita Aganović. Iako je održavanje koncerta bilo planirano na Gradskom trgu Zlatnih ljiljana zbog kiše je upriličen u pozorišnoj Sali KSC , što nije bila prepreka da koncertu prisustvuje oko pet stotina posjetilaca.

Promocija ''Kataloga i anala Gazi Husrev-begove biblioteke''

U ponedjeljak, 21. juni 2010. godine je u amfiteatru Kulturnog centra princeze Dževhere upriličena je promocija "Kataloga i anala Gazi Husrev-begove biblioteke Sarajevo ". Ovaj događaj, čiji je organizator Općinski odbor Ilmijje Bugojno, označen je kao jedan od značajnijih događaja u povodu festivalskih Dana ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije "Ajvatovica 2010" u Bugojnu. Promotori su bili: dr. Mustafa Jahić, direktor GH biblioteke, prof. dr Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i hfz. Haso Popara, bibliotekar GHB, zaposlen na kataloškoj obradi rukopisa Biblioteke.

ajvatovica-promocija-anali-ghb

Tokom promocije, istaknuto je kako GHB osnovana 1537. godine i, slično kao i Ajvatovica, čuva tradiciju, duhovnost i vjerski identitet Bošnjaka. Najznačajnija izdanja GHB su Anali GHB i Katalozi arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa GH biblioteke. U Biblioteci se čuva više od 10.000 kodeksa islamskih rukopisa na pomenutim jezicima, a biblioteka je počela sa objavljivanjem kataloga ovih rukopisa 1963. godine. Do danas je objavljeno ukupno petnaest knjiga kataloga u kojima je kataloški obrađeno 8839 rukopisa. O analima Gazi Husrev-begove biblioteke u kojima se prvenstveno tretiraju islamske naučne discipline i druge oblasti u vezi sa bibliotečkim fondom i historijska građa iz kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine govorio je prof. dr Ismet Bušatlić. Anali se objavljuju od 1972. godine i do sada je objavljeno 26 brojeva.

Mevludski program u Busovači

U ponedjeljak je također u Sulejman-begovoj džamiji u Busovači Medžlis IZ-e je organizirao mevludsku svečanost u povodu Lejeli-regaiba. Tom prilikom se obratio muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović. Ovoj svečanosti trebao je prisustvovati i gostujući hor iz Irana „Thakalain", ali zbog procedura dobijanja viza zakasnili su da učestvuju u programu večeri ilahija i kasida.

Završen 12. tradicionalni internacionalni „Ajvatovica karate kup"

U okviru obilježavanja festivalskih dana Ajvatovice u bugojanskoj sportskoj dvorani upriličen je 12.tradicionalni internacionalni Ajvatovica karate kup. Organizator takmičenja je Karate savez BiH, a tehnički organizator KK Bugojno.

ajvatovica-karate-kup

Nastupilo je 428 takmičara iz 37 klubova iz naše zemlje i Kanade. Kup je u ime generalnog pokrovitelja otvorenim proglasio načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić. Nakon jednodnevnog takmičenja najuspješnija ekipa je Mladost iz Viteza, čiji su takmičari osvojili 10 zlatnih, 3 srebrne i 11 brončanih medalja. Drugo mjesto sa 29 osvojenih medalja pripalo je domaćinu KK Bugojno, dok je treće mjesto sa 19 medalja pripalo KK Empi iz Prozor-Rame. Četvrto mjesto osvojili su karatisti KK Energija iz Banja Luke.

Književna večer "Iskustvo i budućnost sevdaha"

u utorak, 22. juna 2010. godine u Domu kulture Donji Vakuf  održana je književna večer „Iskustvo i budućnost sevdaha" na kojoj je predstavljena i knjiga „101 sevdalinka", priređivača prof. dr Muniba Maglajlića. Nakon 33 godine od prvog izdanja antologije sevdalinki, Maglajlić je u ovoj knjizi nastojao ukazati na autentičnost izvornih tekstova, starih i do 300 godina, izdvajajući sevdalinke, koje su, prema njegovim riječima, oskrnavljene izvedbom nekih interpretatora ove tradicionalne pjesme.

ajvatovica-iskustvo-sevdaha

O značaju očuvanja pjesme sevdalinke, govorili su i predsjednik BZK „Preporod" Donji Vakuf, mr. Kemal Čolak i moderator ove književne večeri Amer Čolak. U muzičkom dijelu programa, nastupile su članice Hora BZK „Preporod" Donji Vakuf, uz muzičku pratnju harmonikaša Denisa Hadžijusufovića i Edina Učambrlića.

(www.ajvatovica.org.ba)