A+ A A-

Sagrađena džamija u Mahovljanima kod Banja Luke

dzamija-mahovljaniU džematu Mahovljani kod Banja Luke uspješno je izgrađena džamija. Sredstva za izgradnju ove džamije mahom su donirali mještani, njih oko 40 domaćinstava. Među donatorima istakli su se Kasim Mujičić, predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka, koji je osigurao lim, dok je Samir iz Bosanske Krupe darovao građu za krov munare. Među donatorima bio je i Besim ef. Šeper, koji je svojim novčanim prilogom omogućio kupovinu alema na džamiji.

Ova džamija je mjesto okupljanja muslimana, kao i musafira-putnika koji prolaze kroz međunarodni aerodrom Banja Luka. S toga je i pažnja i briga svih nas o džamiji u Mahovljanima prvenstven zadatak, jer ona nije samo mjesto za klanjanje već svjetsko prepoznavanje islamske kulture, protoka islamske informacije i civilizacije u jednoj državi kao što je Bosne i Hercegovina.

Najveće čestitke za ovaj uspjeh zaslužili su džematlije Mahovljana. A posebno treba zahvaliti i muftiji banjalučkom, Edhemu ef. Čamdžiću, na podršci i pomoći u izgradnji ove džamije.

Rekić Senad