A+ A A-

Pregled sadržaja festivalskih dana Ajvatovice

Proteklih dana održane se raznovrsne vjerske, kulturne i sportske manifestacije u okviru festivalskih dana 500. Ajvatovice. Donosimo pregled dijela realiziranih sadržaja u gradovima Srednjobosanskog kantona.

U Bugojnu promovisana knjiga ''Reisofobija"

U petak 18. juna u Bugojnu je u Centru princeze Dževhere u sklopu 500. Ajvatovice promovisana knjiga  ''Reisofobija'' autora Fatmira Alispahića na kojoj je pored autora promotor bio Muhamed Velić, a moderator promocije Vehid ef. Arnaut, glavni imama Medžlisa IZ-e Bugojno.

ajvatovica-2010-promocija-reisofobija

Pred brojnim zainteresiranim spomenuti gosti su iznijeli zanimljive detalje pojave islamofobije pa i reisofobije u nekim printanim i elektronskim medijima. Knjiga je jedno svjedočanstvo kontinuiranog i planskog napada na islam i muslimane s posebnim akcentom na Islamsku zajednicu u cjelini, dok je u svemu tome najveća meta napada čovjek koji stoji na čelu ove najstarije institucije u Bošnjaka.

Promocija poštanske marke ''500 godina Ajvatovice''

U četvrtak 17. juna 2010. godine u sali zgrade Pošte u Donjem Vakufu promovisana je prigodna poštanska marka ''500. godina Ajvatovice''. 

ajvatovica-2010-post-marka

Promociji su prisustvovali brojni zvaničnici kako menadžmenta BH Pošta tako i vjerskog, političkog i društvenog života grada i regije. Prve primjerke poštanske marke ''500 godina Ajvatovice'' urečene su: mr. Nusret ef. Abdibegović, muftiji travničkom i predsjedniku Organizacionog odbora Ajvatovice, zatim gospodinu Husi Sušiću, načelniku Općine Donji Vakuf te direktoru BH Pošta. 

Izložba slika, crteža i grafike autora Seada Emrića

U četvrtak 17. juna je u prostorijama gradskog muzeja u Travniku otvorena izložba slika, crteža i grafike''Ajvatovica'' autora Sead Emrića.

ajvatovica-2010-izloba

Izložbu je otvorila gospođa Fatima Maslić, direktorica Gradskog muzeja Travnik, a prisutnim se ovom prilikom obratio i autor gospodin Sead Emrić.

Koncerti Sarajevske filharmonije

U četvrtak 17 juna je Sarajevska filharmonija održala u povodu 500. godina Ajvatovice dva koncerta. U 17:30 u Bugojnu u sali Kulturno-sportskog centra, te u 20:00 u Centru za kulturu u Travniku. Nastupi Filharmonije u danima Ajvatovice su redovno dobro posjećene što je bio slučaj i ovaj put.

Večer Kur'ana na Kalibunaru

Poslije akšam-namaza u četvrtak 17. juna Džematski odbor Kalibunar u saradnji sa Organizacionim odborom Ajvatovice je u povodu otvorenja novosagrađene džamije upriličio večer Kur'ana. Učešće na ovoj svečanosti koja se održavala na bini ispred džamije uzelo je nekoliko renomiranih imena kao što su: hfz. dr. Dževad Šošić, hfz. Sulejman Bugari, hfz. Emin Tucović, hfz. Muhamed Abdullah, hfz. Ibrahim Bektaš. Domaćin moderator programa je bio imam džamije na Kalibunrau Aljo ef. Cikotić, a na kraju programa prigodno predavanje na temu učenja Kur'ana i njegovog značaja za život vjernika uputio je hfz. prof. dr. Fadil Fazlić.

ajvatovica-2010-vecer-kurana

Prostor ispred džamije Kalibunar je bio pretijesan da prihvati sve one koji su htjeli pratiti ovu svečanost. Džematlije Kalibunara nisu ni slutili da će programski sadržaji koji su isplanirani da se organizuju u  povodu otvaranja džamije a u sklopu programskih sadržaja Festivalskih dana jubilarne 500. Ajvatovice biti ovako posjećeni i berićetli.

U Travniku promovisana knjiga ''Bošnjačka tradicijska kultura - uspomenar''

U petak je u Travniku u Gradskoj biblioteci promovisana knjiga ''Bošnjačka tradicijska kultura - uspomenar'' autora dr. Enes Kujundžić. Promotor je bio mr. Nusret Abdibegović, muftija travnički dok je o samoj knjizi također prisutne upoznao i sam autor dr. Kujundžić.

Počeo XII Internacionalni karate turnir ''Dani Ajvatovice 2010.''

U Bugojnu je 19. juna 2010. godine u sportskoj sali Kulturno-sportskog centra započeo XII Internacionalni karate turnir ''Dani Ajvatovice 2010.'' a u povodu jubileja 500 godina Ajvatovice.

Svečanost otvorenja džamije na Kalibunaru

U subotu 19. juna 2010. godine,  je održana svečanost otvorenja novosagrađene džamije na Kalibunaru.

ajvatovica-2010-otvorenje-kalibunar

Ovom svečanom činu prisustvovali su brojni zvaničnici kako iz vjerskog tako i iz političkog i društvenog života države, Federacije, Kantona i Općine Travnik.

Izložba umjetničkih slika „500. Ajvatovica"

Donji Vakuf i donjovakufski ljubitelji umjetnosti ugostili su najveća slikarska imena Bugojna, Mostara, Viteza, Travnika, kao i domaće autore, na Izložbi umjetničkih slika „500.Ajvatovica". „Bogatstvo motiva u univerzalnim refleksijama Ajvatovice punih pet stotina godina inspiriše i nadahnjuje, poziva, udomljuje i toplinom obogaćuje ljudski duh njegovog hoda kroz povijest i ova područja. Svaki putnik namjernik uvijek zastane, odahne i napuni se novom pozitivnom energijom sa željom i težnjom da ponovo dođe na ove izvore koji mnogo znače. U tome su posebno svoj udio pružali umjetnici u svojim radovima.", istakao je otvaranju izložbe, priređivač prigodnog kataloga Izložbe umjetničkih slika „500.Ajvatovica", publicista i novinar, Kemal Balihodžić.Učesnici Izložbe umjetničkih slika „500.Ajvatovica" su: Mulo Agić, Hazim Čišić, Nikola Ivić Ivač i Selma Slipac iz Bugojna, Rasema Hrvačić iz Travnika, Mustafa Varupa iz Viteza, Alica Jakirović iz Mostara, Esad Omeragić iz Donjeg Vakufa, a predstavljeni su i radovi rahmetli Ismeta Ramljaka, donjovakufskog slikara koji je preselio na ahiret 21. maja 2009.godine.

„Mi umjetnici smo ponosni što doprinosimo raznovrsnosti programskih sadržaja 500.Ajvatovice. Zbog ograničenog prostora, mi izlažemo po tri rada. Nažalost, ove godine nije sa nama rahmetli Ismet Ramljak, koji je puno doprinio likovnom stavaralaštvu Gornjovrbaske regije.", obratio se prisutnima predsjednik Organizacionog odbora Izložbe umjetničkih slika „500.Ajvatovica", bugojanski slikar, Mulo Agić, inicijator da se na ovogodišnjoj izložbi slika, uruči posthumno plaketa Ismetu Ramljaku. O ovome istaknutom, akademskom slikaru, koji je već na prethodnim manifestacijama „Dani Ajvatovice" priređivao izložbe svojih radova, najčešće motivisanih Pruscom i Ajvatovicom, govorio je i bugojanski književnik, Viktor Dundović, koji je prisutnima na svečanosti otvaranja pročitao odlomak iz svoje knjige „Bugojanske književne razglednice", posvećen upravo Ramljaku, s kojim je Dundović drugovao, cijeneći njegov umjetnički rad.

„Ova izložba koju će građani Donjeg Vakufa i naši gosti moći pogledati u predstojećim danima, potvrda je opredjeljenja da se kroz festivalske dane Ajvatovice iz godine u godinu obogaćuju programski sadržaji, zanimljivi i privlačni svima. Pored duhovnih i vjerskih, ove godine možemo pratiti i čitav niz kulturnih, sportskih, muzičkih i drugih sadržaja. Hvala vam što ste nam omogućili da uživamo u ovim prelijepim motivima, i nadam se da će ova izložba potaknuti i neke nove mlade talente da krenu stopama rahmetli Ismeta Ramljaka, pokojnog Romana Petrovića i drugih Donjovakufljana koji su izrasli u vrhunska slikarska imena.", istakao je načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić, koji je i pokrovitelj Izložbe umjetničkih slika „500.Ajvatovica", proglašujući Izložbu svečano otvorenom.

Promovisana knjiga ''Britanska politika u BiH 1992-1995.''

U subotu 19. juna 2010. godine u prostorijama Progress centra u Travniku održana je promocija knjige ''Britanska politika u BiH 1992-1995.'' autora dr. Džemal Najetović. Pored autora promotori ovoj knjizi su bili ugledni intelektualci i profesori akademik Muhamed Filipović i prof. dr. Nijaz Duraković. Moderator promocije je bio profesor Nermin Šušić. Na kraju je muftija travnički poklonjeni paket promovisane knjige podijelio prisutnim. Knjiga je izazvala veliko interesovanje publike s obzirom na izlaganja i rečeno od strane promotora koji su vrlo uspješno predočili korake i principe britanske politike u toku agresije na BiH.

(www.ajvatovica.org.ba)