A+ A A-

Mešihat IZ u Srbiji oštro osudio fotomontažu muftije Zukorlića

ZNAKIZ1Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje objavljivanje fotomontaže u dnevnom listu „Blic" od 19.06.2010. god. sa likom glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj uniformi sa krstom na glavi, čime je nanijeta uvreda muslimanima i Islamskoj zajednici.

Ovim činom javnosti se šalje jasna poruka o pokrštavanju muslimana, gdje nije pošteđen ni najviši vjerski autoritet.

Vrijeđajući najdublja vjerska osjećanja muslimana i ne prezajući od skrnavljenja i samih vjerskih simbola, muslimanima se šalje poruka da njihove duhovne vrijednosti ne uživaju zaštitu zakona i sistema države.

Mešihat Islamske zajednice od tužilaštva traži hitno pokretanje postupka krivične odgovornosti glavnog i odgovornog urednika lista „Blic". Ukoliko nadležni državni organi ne poduzmu potrebne mjere krivične odgovornosti, ovo ponašanje ćemo smatrati politikom zvanične vlasti.

Od uredništva i vlasnika lista „Blic" tražimo izvinjenje uz simboličnu nadoknadu od 100.000.000 € (stotinu miliona eura), u protivnom će se suočiti sa krivičnom prijavom i parničnim postupkom pred nadležnim sudom. U tom slučaju Mešihat će pozvati sve građane, a posebno muslimane, na bojkot distribucije i kupovine lista „Blic".

(www.islamskazajednica.org)