A+ A A-

500. Ajvatovica u znaku brojnih vjerskih i kulturnih aktivnosti

U okviru priprema za predstojeću manifestaciju "500. Ajvatovica", svakodnevno se odvijaju raznovrsni kuturno-umjetnički događaji koji predstavljaju uvertiru u centralnu svečanost ovogodišnje Ajvatovice.

Sastanak sa predstavnicima konjanika

Jučer, 17. juna 2010. godine, je održan sastanak članova Organizacionog odbora Ajvatovice sa predstavnicima konjanika kojem je predsjedavao muftija travnički mr. Nusret Abdibegović, predsjednik OO Ajvatovica. Sastanku su prisustvovali predstavnici konjanika SBK, kao i Sarajeva i Zenice. Ovaj sastanak je zakazan radi dogovora oko organizacije defilea konjanika kroz Donji Vakuf  u subotu 26. juna, radi smještaja ljudi i konja po dolasku u Prusac, te radi organizacije odlaska i boravka na Ajvatovici. Organizacijski i logistički ovogodišnji defile i nastup konjanika će biti dostojan jubileja 500. Ajvatovice istakao je predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice mr. Nusret Abdibegović, muftija travnički. Organizacioni odbor Ajvatovice je dobio punu podršku svih sudionika sastanka uz obećanje da će svi konjanici svojim ponašanjem i učešćem čuvati dostojanstvo ove tradicije na Ajvatovici.

U Travniku održan koncert ilahija i kasida Hora Azizija iz Orašja

U srijedu, 16. juna 2010. godine,  je pod reflektorima na platou pred novosagrađenom džamijom na Kalibunaru u Travniku Hor Azizija iz Orašja održao svoj solo koncert ilahija i kasida. Prisutni su imali priliku uživati u izvedbi ilahija spomenutog hora koji od osnutka u ratnoj 1993. godini baštini tradicionalnu duhovnu muziku i pjesmu, odnosno ilahiju, kasidu i sevdalinku.

koncert-azizija-travnik-2010

Hor Azizija je u Travnik stigao na poziv Travničkog muftije a u povodu svečanosti otvorenja džamije na Kalibunaru te u sklopu Festivalskih dana jubilarne 500. Ajvatovice.

Promocija monografije ''Pozdrav iz Bosne i Hercegovine'

U srijedu je također na Starom gradu u Travniku u prelijepom ambijentu održana i promocija monografije ''Pozdrav iz Bosne i Hercegovine'' autora mr. Makbula Škore.

promocija-na-starom-gradu-travnik-2010

Pored autora prisutnima su se ovim povodom nadahnutim govorom obratili i fra Luka Markešić i prof.dr. Besim Spahić.

Projekcija filma ''Travničke džamije''

U utorak, 15. juna 2010. godine, nakon promocije knjige ''Mehmed Spaho'', u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku je upriličena projekcija filma ''Travničke džamije'' scenariste Mehe Šljive. Pokrovitelj ovog projekta je bio BZK Preporod Travnik a sponzor Medžlis IZ-e Travnik. Naravno brojni su pojedinci i institucije te privredni subjekti dali svoju potporu ovom projektu kojeg je Preporod upriličio u povodu najavljenog otvorenja džamije na Kalibunaru.

film-o-damijama-travnik-2010

Džamija na Kalibunaru je prva džamija koja je sagrađena nakon osmanskog perioda. Ova svečanost je sastavni dio programskih aktivnosti 500. Ajvatovice.  Nakon prikazanog filma prisutnima su se obratili mr. Nusret Abdibegović, muftija travnički i sam scenarista Meho Šljivo. Tekst za ovaj film je napisala gospođa Fatima Maslić, direktorica Gradskog muzeja a tekst je čitao gospodin Midhat Palavrić.

U Medresi održana promocija knjige ''Mehmed Spaho''

U utorak je također u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese održana i promocija knjige:''Mehmed Spaho''. Promotori su bili pored autora dr. Husnija Kamberović, dr. Eso Lukač i gospodin Munib Maglajlić te gospođa Fatima Maslić. Prisutni su imali priliku upoznati se sa životnim djelom Mehmeda Spahe velikana bošnjačke politike.

U Vitezu održana promocija knjige ''Kazivanja o pejgamberu''

Pored pomenutog, u utorak je u sali Vatrogasnog doma u Vitezu održana još jedna promocija knjige. Naime, riječ je o djelu ''Kazivanja o Pejgamberu'' autora Salke ef. Omerbegović. U prisustvu zainteresirane publike pored autora na promociji je govorio i dr. Ahmed Adilović a moderator je bila profesorica Elči Ibrahim-pašine medrese gospođa Lejla Bešo. Glavni imam Medžlisa IZ-e Vitez Mihnet ef. Mehmedović je izrazio dobrodošlicu prisutnim i radost što se ovakvi programski sadržaji odvijaju u povodu 500. Ajvatovice i u Vitezu.

(www.ajvatovica.org.ba)