A+ A A-

Brimingham: Nadzorne kamere među muslimanima su zbog ''terorizma''

birminghamProjekat da se stave pod nadzor dva muslimanska područja u Birminghamu dramatično je zaustavljen nakon istrage koja je otkrila da je to ustvari antiteroristička inicijativa, piše Guardian.

Tako su vreće stavljene preko nekoliko stotina kamera koje su nedavno instalirane u kvartovima Washwood Heath i Sparkbrook, kako bi se uvjerilo te zajednice da se njihovo kretanje neće pratiti sve dok se ne dogodi javna rasprava.

Policija i Gradsko vijeće izvinili su se što nisu bili ''eksplicitniji'' u vezi sa dogovorima oko finansiranja projekta, čiji je uslov bio da se iskoristi za borbu protiv terorizma.

Prema spomenutoj inicijativi, pod nazivom Projekt Champion, navedena predgrađa trebalo bi da nadgleda mreža od 169 automatskih kamera - što je tri puta više nego u centru grada. Kamere, među kojima su i skrivene tajno postavljene na ulici, čine ''prsten od čelika'' što znači da stanovnici ne mogu ući ili izaći iz tih zona a da im vozila ne budu snimljena. Podaci se pohranjuju na dvije godine.

(24sata.info)