A+ A A-

Sisak: Dan mekteba obilježen posjetom Sanskom Mostu

Posljedni dan mektebske nastave u Medžlisu IZ-e Sisak kojim se zaokružuje vjeronaučna/mektebska godina proglašen je Danom mekteba kojeg proslavljaju mektebski polaznici na svoj način. Za ovogodišnji Dan mekteba mektebski polaznici su poželjeli jednodnevni izlet i posjetu svojim vršnjacima u neku od BIH destinacija. 

mektbski-susreti-sansko-most-2010

Muallimsko Vijeće Medžlisa IZ-e Sisak odlučilo je da se posjeti Medžlis IZ-e Sanski Most te organizira susret sa jednim od mekteba navedenog Medžlisa. Na prvi dan redžeba, 13.juna 2010. (nedjelja) grupa od 36 najuspješnijih polaznika vjeronauka iz Siska na čelu sa muallimama i glavnim imamom te predsjednikom Medžlisa posjetilo je Sanski Most gdje ih je po dolasku u Hamzibegovu džamiju dočekao, poselamio, zaželio dobrošlicu predstavivši Medžlis IZ-e Sanski Most, glavni imam Husein ef. Kovačević. Znamenitosti Sanskog Mosta od vjerskog, kulturnog nasljeđa te prirodne ljepote ovoga kraja gostima je pokazao domaćin mektebskih susreta Senad ef. Omić, imam džemata Došci, Gornji Kamengrad. 

mektbski-susreti-sansko-most-2010-q

Nezaobilazna Musalla koja predstavlja inspirativnu priču o prvim počecima islama u našim krajevima te vodopad Blihe kao ljepota Božijeg stvaranja i dara fascinirali su djecu iz Siska.

Šećer na kraju bio je susret i druženje mektebskih polaznika na izletištu Vrše gdje su pored djece iz džemata Došci, bili (ne)očekivano prisutni mektebski polaznici iz Medžlisa IZ-e Kozarac sa svojim imamima i glavnim imamom Amirom ef. Mahićem. 

Ljepota mektepskih susreta i radost djece da upoznaju nova mjesta i nove vršnjake još jednom su potvrdili ovi susreti. Zahvaljujemo se našim domaćinima iz džemata Gornji Kamengrad -Došci na čelu sa vrijednim imamom Senadom ef. Omićem, mutevelijom i aktivistima ovoga džemata.

 (www.medzlis-sisak.net)