A+ A A-

Halal certifikat za mesnu industriju „Gavrilović"

Medžlis IZ-e Sisak dobio je prvu domaću mesnu industriju sa Halal-certifikatom. Riječ je o prvoj hrvatskoj tvornici salame i sušenog mesa utemeljenoj 1690. godine „Gavrilović", koja se nalazi u Petrinji, nedaleko od Siska.

Ova renomirana mesna industrija u proteklom periodu je ažurno usklađivala svoje proizvodne pogone što je kulminiralo u srijedu 16. juna 2010. svečanom dodjelom Halal-certifikata u Upravi mesne industrije „Gavrilović".

halal-certifikat-gavrilovic

Direktor mesne industrije Đuro Gavrilović nije krio svoje oduševljenje postignutim halal-certifikatom navodeći kako Gavrilović ima razvijeno tržište u BIH te se ovim certifikatom žele zadovoljiti njihovi vjerni konzumenti. G-đa Margareta Gavrilović, supruga Đure Gavrilovića navela je kako je njoj oduvijek bila želja da svoje proizvode prilagode muslimanima u Sisku i Sisačko-Moslavačkoj županiji.

Ravnatelj Agencije za certificiranje halal-kvalitete Amir Sakić pojasnio je sve više rastuće halal tržište u svijetu te prepoznatljivost halal-kvalitete na svjetskoj razini. Certifikat je Đuri Gavriloviću uručio dr. Aziz Hasanović, ravnatelj Centra za certificiranje halal-kvalitete koja je najmlađa ustanova Mešihata IZ-e u Hrvatskoj. Dr. Hasanović je rekao kako je time ojačana pozicija Gavrilovića u regiji, ali i šire u arapsko-islamskom svijetu te kako je certifikat ključ za ulazak u mnoga tržišta: „Ovo je danas 20 tvrtka u Hrvatskoj koja dobiva ovakav certifikat koji je zadovoljio svim standardima koje propisuje Halal-standard. I to je nešto što ne podliježe recertificiranju bilo gdje u svijetu."

Zadovoljstvo je izrazio član uprave Goran Harambašić jer puno je tu detalja koji se moraju zadovoljiti od prehrane do klanja: „Gavrilović je prepoznat kao proizvođač proizvoda vrhunske kvalitete, ali od svinjetine. Mi smo sretni da smo pokazali da se okrećemo drugim segmentima tržišta. Proizvodimo meso vrhunske kvalitete od puretine, piletine i govedine, nego to radimo i po standardima određene ciljne skupine u ovom slučaju po standardima koje propisuje šerijat."

Na kraju je izražena želja i nada da će Gavrilović u skoroj budućnosti biti prva mesna industrija u Hrvatskoj koja će ponuditi i svježe meso po halal-standardu.
Pored tima za prilagodbu halal-standardu ispred Gavrilovića i tima ispred Halal-agencije svečanoj dodjeli halal-certifikata ispred Islamske zajednice prisustvovali su glavni imam Alem ef. Crnkić, iz Mešihata Halid Jassin, iz Medžlisa IZ-e Zagreb Merzuk Žunić.

(www.medzlis-sisak.net)