Promo banner

A+ A A-

Međureligijski susreti u Sisku

Šesti međureligijski susret visokih predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj održan je u srijedu 16. lipnja 2010. u prostorijama Sisačke biskupije u Sisku. Susretom je predsjedavao predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog,  sisački biskup msgr. dr. Vlado Košić, a  susretu su prisustvovali i sudjelovali čelnici vjerskih zajednica u R Hrvatskoj: predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić, predstavnik Srpske pravoslavne Crkve protojerej stavrofor o. Marinko Juretić, predstavnik Bugarske pravoslavne Crkve ikonom o. Emil Cenov Angelov, predstavnik Makedonske pravoslavne Crkve - Ohridske arhiepiskopije Ivan Lepitkov, predstavnik Evangeličke crkve u RH generalni vikar Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske (kalvinske) crkve u Republici Hrvatskoj Endre Langh, predsjednik Saveza baptističkih crkava Toma Magda, predsjednik Evanđeoske pentekostne crkve pastor Damir Špoljarić, predstavnik Židovske općine Zagreb rabin Luciano Moše Prelević, predstavnica Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Jasminka Domaš i tajnik HBK prof. dr. Jure Zečević.  

medurel-susret-sisak-2010

- Susretom, razgovorom i druženjem prvenstveno želimo vjernicima naših zajednica i cjelokupnoj javnosti posvjedočiti našu blizinu i naše zajedništvo u ljudskoj i vjerničkoj dimenziji te promicati kulturu međureligijskog dijaloga i suradnje. U društvu uzdrmanom globalnom ekonomskom krizom izražavamo našu solidarnost s onima koji su njome najviše pogođeni, posebno s radnicima koji su sve više obespravljeni i beskrupulozno izrabljivani. Zalažemo se također za starije, bolesne i sve nemoćne koji se ne mogu skrbiti sami o sebi i apeliramo na nadležne institucije u Hrvatskoj da u svrhu njihova zbrinjavanja pokrenu i realiziraju projekte, primjerice novih hospicija i srodnih ustanova. Pozivamo i potičemo sve, u našim vjerskim zajednicama i izvan njih, da u ovo, u socijalnom pogledu osobito osjetljivo vrijeme, u skladu sa svojim mogućnostima, svi pomažemo i neumorno iskazujemo djelotvornu skrb za ljudsko dostojanstvo najugroženijih. Pozivamo također na zreo i nekoristoljubiv način ophođenja s prirodom. Istjecanje nafte i erupcije vulkana podsjećaju na ranjivost naše Zemlje i obvezuju na odgovorno korištenje prirodnih potencijala. Podsjećamo da je "ekologija prirode" u prvom redu "ekologija srca", poručili su učesnici ovog međureligijskog skupa.

Ljudsko djelovanje ne može se svesti samo na interes i profit jer na taj način nema dobra za sve, nema nekonfliktnog društva, nema stvarnog napretka, ako se ne poštuju i ne vrednuju etička načela.

U pogledu različitih jednostranih prikazivanja prošlosti, što često predstavlja izvor novih nezadovoljstava, podjela i sukoba, podsjećamo sve koji se njome bave, o njoj pišu i govore, na potrebu zalaganja za istinu koju se ne smije ni u koju svrhu zlorabiti. Jedino na objektivnom i poštenom sagledavanju i prikazivanju prošlosti i aktualnih zbivanja moguće je graditi bolje odnose među narodima, vjerskim zajednicama i pojedincima.

Učesnici skupa su također izrazili i žaljenje što se vjeru u Boga i religijske i konfesionalne pripadnosti diljem svijeta i nadalje zlorabi u političkim i drugim interesnim sukobima i iskazujemo svoje duboko neslaganje s time.

- Kao vjerski predstavnici kršćanstva, židovstva i islama podižemo svoj glas i ponovno svjedočimo: ni u jednoj od naših religija ne može se ubijati i nanositi zlo drugome u Božje ime! U Božje ime se čovjeku čini isključivo dobro a ne zlo! Religija ne gradi nasiljenego mir među ljudima, zaključili su predstavnici vjerskih zajednica na ovom međureligijskom skupu.

Nadati se da ovi izričaji i apeli neće ostati "mrtvo slovo na papiru" već da će prožeti i nadahnuti svakodnevne misli, riječi i djela svih vjernika i svih ljudi dobre volje.

(www.medzlis-sisak.net)