Promo banner

A+ A A-

Zagreb: Izgradnja sportsko-rekreativnog centra Nur

Ovaj prilog smo mogli nasloviti: "Od močvare do najljepšeg perivoja". Zemljište dodijeljeno za izgradnju Zagrebačke džamije je bilo najobičnija močvara.

sportski-centar-nur-1

Još samo prije nekoliko godina uređen je bio samo neposredni okoliš Islamskog centra dok je okolo bila šikara a do džamije se moralo makadamskim putem. Skorom realizacijom projekta koji Vam predstavljamo bit će to jedan od najljepših zagrebačkih perivoja.

Ideja za izgradnju

Gradsko tkivo čine izgrađeni dijelovi s pojedinačnim zgradama i njihovim sklopovima, prometna mreža, ali i 'prostori redukcije' - površine izuzetno niske gustoće izgrađenosti kao što su trgovi, perivojni prostori i zone športa i rekreacija.

sportski-centar-nur

Obzirom da je ovih potonjih u ukupnoj gradskoj strukturi relativno malo, poseban je izazov baviti se oblikovanjem prostora na način da se on primarno ne izgrađuje već se oblikuje negradivim elementima ploha, linija i poteza, točaka i žarišta, topografije i hortikulturne plastike. Ovo idejno rješenje nastoji urediti zadani obuhvat kao oazu za slobodan odabir načina obnove snage duha i tijela, istovremeno stvarajući sve preduvjete za kvalitetan boravak na otvorenom prostoru, neovisno o obliku same rekreacije (aktivna ili pasivna) i njezinom vremenskom trajanju.

(www.islamska-zajednica.hr)