A+ A A-

Ajvatovica: Promocije knjiga, koncert, pozorišna predstava

Festivalski dani 500. Ajvatovice proteklih dana obilježile su promocije knjiga, koncert ilahija i kasida, pozorišna predstava i modna revija za žene u različitim gradovima na području Srednjo-bosanskog kantona.

Knjiga:''Dr. Ibrahim Arnautović , prof. emeritus, životi djelo''

U ponedjeljak je u sali Općine Travnik održana promocija knjige: ''Dr. Ibrahim Arnautović, prof. emeritus, život i djelo'' autora dr. Zijada Hadžiomerovića i dr. Nihada Fejzića.

arnautovi

U prepunoj sali Općine prisutni su imali priliku upoznati se sa bogatim životom i djelom izuzetnog učenjaka i intelektualca porijeklom iz Travnika. Doktor Arnautović o kome je u knjizi riječ je i sam prisustvovao promociji te uzeo učešće izrazivši svoje zadovojstvo da se ova knjiga promoviše u njegovom gradu a u povodu obilježavanja 500 godina Ajvatovice.

Promocija knjige:''Bošnjakinje govore''

14. juna 2010. godine, je u sali Općine Novi Travnik održana promocija knjige:''Bošnjakinje govore'' autora Selmana Selhanovića. I ova promocija kao i nekoliko ranijih kulturnih programa koji su se posljednjih dana odvijali u gradu Novom Travniku je sastavni dio programskih sadržaja Festivalskih dana jubilarne 500. Ajvatovice. U promociji su pored autora učestvovali i predsjednik BZK Preporoda Novog Travnika kao i gospodin Fuad Kovač.

Promovisana knjiga ''Bugojno i njegova okolina u vrijeme Austro-Ugarske uprave''

U nedjelju 13. juna ove godine u sklopu manifestacije 500. Ajvatovica održana je promocija knjige ''Bugojno i njegova okolina u vrijeme Austro-Ugarske uprave'', autorice Samije Sarić. Promotori su bili: Kemal Balihodzic, novinar, Mirsad Bušatlija, prof., mr. hfz. Elvir Duranović,
mr.sc. Muamer Terzić, Samija Sarić, autor.

U Novom Travniku održan solo koncert Hora Sultan Mehmed Fatih

Na Centralnom trgu u Novom Travniku pred oko 2000 prisutnih održan je solo koncert ilahija i kasida pod nazivom: Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA ''Salavat tebi dušom pojim'' Hora Sultan Mehmed Fatih, a pod vodstvom maestra Mehmeda Bajraktarevića.

hor-mehmed-fatih

Monodrama ''Derviš i smrt'' u Novom Travniku

Još jedan od sadržaja koji je ponuđen publici u Novom Travniku u toku dana jubilarne 500. Ajvatovice je i monodrama ''Derviš i smrt'' Muharema Osmića. Naime, u nedjelju, 13. juna 2010.g., je Muharem Osmić poznati tuzlanski glumac izveo svoju monodramu u Domu kulture pred velikim brojem zainteresirane publike. Ovo je prvi put poslije rata da se ovakvi kulturni sadržaji na veliko zadovoljstvo ljubitelja pozorišta u ovom gradu održavaju istako je predsjednik BZK Preporod Novi Travnik i izrazio zahvalnost Muftijstvu travničkom i muftiji mr. Nusret ef. Abdibegoviću na plemenitoj gesti kao i načelniku Općine Refiku Lendi na spremnosti da bude sponzor programskih sadržaja 500. Ajvatovice u Novom Travniku.

U Bugojnu održana modna revija za žene

U sklopu programskih sadržaja 500. Ajvatovice u subotu 12. juna ove godine je u Pozorišnoj dvorani Kulturno-sportskog centra u Bugojnu održan ''Kolažno-revijalni program za žene''  - modna revija. Ovaj program su priredili aktivisti Medžlisa IZ-e Bugojno i BZK Preporod Bugojno.

modna-revija2010

Voditelji programa su bili Aida Imamović-Terzić i Vahida Arnaut. Odjeca koju su modeli nosili je bila izbor iz modne kuće TEKBIR.

Dževdet Šošić, (www.ajvatovica.org.ba)