Promo banner

A+ A A-

New York: Nova donacija cipela za "Stub srama"

U petak, 11. juna 2010. Godine, na East Riveru, ispred zgrade Ujedinjenih Nacija u New Yorku, članovi Misije BiH pri UN-u na čelu sa ambasadorom nj.e. Ivanom Barbalićem i njegovom zamjenicom g-đicom Mirsadom Čolaković, iskazali su solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici. Ispred zgrade Ujedinjenih Nacija doniranjem cipela podržali su projekt "Stub srama" koji je pokrenuo Centar za političku ljepotu („Das Zentrum für Politische Schönheit"). 

Prilikom doniranja cipela za «Stub srama» ambasador Barbalić je za Bošnjaci.Net izjavio: Naša je trajna obaveza da se žrtve genocida u Srebrenici nikada ne zaborave. To isto mora da važi i za međunarodnu zajednicu! - naglasio je on. 

Ova podrška bosanskih diplomata sa Esat Rivera mjesec dana pred obilježavanje petnaestogidšnjice genocida u Srebrenici puno će značiti preživjelim žrtvama genocida, majkama i ženama Srebrenice i Žepe, ali i projektu «Stub srama». 

donacija-cipela-nju-jork

Pored ambasadora Barbalića i njegove zamjenice Čolaković, cipele za projekat "Stub srama" donirali su sljedeći članovi Misije BiH pri UN-u: Šejla Durbužović - I sekretar; Adi Durmić - I sekretar; Azra Rudanović - asistent; Vlado Sesar - asistent; Maja Vukmirović - asistent;

Emir Čengić - asistent i dr. 

Podrška za "Stub srama"

Solidarizirajući se sa žrtvama genocida u Srebrenici koji su 11. jula 1995. nad Bošnjacima počinile srpsko-crnogorske vojne, paravojne i policijske formacije; osuđujući Ujedinjenje Nacije koje su izdale svoje "zaštićene zone" Srebrenicu i Žepu, i posebno što se prema žrtvama genocida i njihovim porodicama ne ukazuju nikakav respekt; ujedno solidarizirajući sa majkama i ženama Srebrenice koje već petnaest godina, svakog jedenaestog u mjesecu, tragaju za istinom i pravdom za svoje najmilije; preživjele žrtve genocida, zatim predstavnici bh. i bošnjačkih organizacija, medija, biznismeni... doniranjem cipela 11. juna u 11h isprd zgrade Ujedinjenih Nacije podržali su projekt "Stub srama". 

Za "Stub srama" svoje cipele su donirali Srebreničani Senahid Halilović i Sabahudin Harbaš koji su preživjeli genocid jula 1995. Ispred Bosansko-hercegovačkog islamskog centra svoje cipele je donirao Mehdija Demirović, dok je Uzeir Ramić to uradio ispred Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike; ispred Islamske zajednice & Kulturnog Centra Plav-Gusinje cipele je donirao predsjednik Smajle Srdanović, dok su cipele su isto tako donirali dr. Mersim Ziljkić, vlasnik zubne ordinacije «Euro-Dental» sa Astorije i dipl. ing. Šefkija Radončić. Ispred tima Bošnjaci.Net cipele je donirao glavni urednik Esad Krcić. 

Sabahudin Harbaš iako je bio trinaestogodišnjak kad je počinjen genocid u Srebrenici kada jedva su mu uspjeli spasiti živu glavu. U konvoju kamiona i autobusa bio je sakriven između žena koje su sa manjom djecom prognane iz Srebrenice. To dovoljno govori da zločinci nisu vodili računa koje dobi pripada bošnjačka muška glava. Sve su s reda ubijali. Nažalost njegov otac Šemso i brat Šemsudin nisu bili te sreće da se izvuku iz ruku krvoloka. Stradali su u genocidu, njihova imena se nalaze među 8,372 žrtve!

Srebreničanin Senahid Halilović je isto tako jedan u nizu koji je podržao projekat "Stub srama". Nakon izdaje od strane UN i halandskog bataljona, te srpske okupacije Srebrenice jula 1995. godine; Halilovića je između života i smrti dijelio neutabani džehenemski planinski puteljak koji je s pravom nazvan «Marš smrti - put slobode». Nakon višenedjeljnog pješačenja po bosanskim vrletima provlačeći se između četničkih kama i granata artiljerije srbijanske soldaterske, dokopao se slobodne teritorije BiH, i uspio je da preživi ovaj srpsko-crnogorski genocidni i istrebljivački pohod na svoje komšije! Na veliku žalost njegov otac Munib i tri brata Hamed, Zulfo i Hakija stradali su u genocidu. Na Senahida se mogu prepoznati srebreničke rane koje ni petnaest godina nakog genocida nezarastaju. Iako vidno skrhan kad god se spomene Srebrenica ipak je smogao snage da dođe i podrži projekt «Stub srama». Senahid je donirao pet pari cipela. Četvero novih pari je donio; jedan par za oca i tri para za braću, te jedne iznošene za sebe. Rekosmo mu da nije trebao baš nove donijeti.

- «Neka, neka ih, moj otac i braća ionako ih više nikada neće obuti» - reče Senahid tiho spuštajući glavu kao da pomilova tužnim pogledom četiri nova para cipela, i ponovo progovori: «I one koje su u masovnim grobnicama pronađene uništili su ih čelnici haškog Tribunala. Zar to nije opet zločin prema žrtvama genocida, ali ovog puta od strane međunarodnog sudstva koji uništavajući ličnu dokumentaciju i pronađene stvari i predmete u masovnim grobnicama ustvari zatiru tragove žrtvama genocida», zastade Senahid pa nastavi: «A Ujedinjene Nacije i nakon svega se ponašaju kao 11.jula 1995. Zločinci šeću na slobodi a oni i dalje skrštenih ruku sve to mirno posmatraju»! 

Napominjemo da inicijator projekta Philipp Ruch zamislio je da "Stub srama" bude metafora ogromne prevare Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini ujedno opomena svima koju očekuju bilo kakvu humanu pomoć od organizacije koja je dozvolila genocid i istrebljenje pod njenom zastavom. Sama skulptura "Stub srama" služit će ujedno i kao direktan odgovor na nedostatak poštovanja Zapada prema preživjelim žrtvama genocida uprkos 8.372 koji su sradali u genocidu, kao i besramne izdaje u Srebrenici, između ostaloga i višestrukim izdajama u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Do 25. juna t.g. se treba prikupiti 16. 744 cipela koje će označavati 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Kako pojašnjava inicijator projekta "Stub srama" obuća će u drugoj fazi projekta biti na izložbi u Haagu i Berlinu, zato organizatori predlažu građanima da obuću iskoriste kao sredstvo komunikacije i u nju stave poruku koju žele da Europa čuje.    

Web magazin Bošnjaci.Net iz New Yorka je pokretač i inicijative doniranja cipela za projekt «Stub srama» ispred zgrade Ujedinjenih Nacija, tačno na mjesec dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Sa današnjim danom u bošnjačkoj zajednici u New Yorku počinju memorijalni Dani genocida u Srebrenice i BiH. 

Esad Krcić, Bošnjaci.net