A+ A A-

Završena manifestacija "Dani Hasana Kaimije"

Otvaranjem džamije u Kula Gradu iznad Zvornika završena je kluturno-vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije", koja se od 10. do 13. juna 2010. godine održala u Zvorniku, a dio aktivnosti iz bogatog sadržaja manifestacije organiziran je u naseljima Kula Grad, Divič, te drugim mjestima Podrinja.
Među zidinama srednjevjekovnog grada Zvornika, u petak navečer, na književnoj večeri pod otvorenim nebom, dodijeljene su nagrade. Odlukom Izvršnog odbora manifestacije Povelja za životno djelo "Hasan Kaimija" pripala je dr. Ismetu Smajloviću, za predan višedecenijski naučni rad i neprocjenjiv doprinos bosanskom jeziku. 

enes-karic-kula-grad

Žiri "Dana Hasana Kaimije 2010.", kojim je predsjedavao književnik Nijaz Alispahić, najboljim djelom iz oblasti književnosti proglasio je roman "Pjesme divljih ptica", autora akademika Enesa Karića, a ove godine prvi put su dodjeljene dvije potpuno ravnopravne prve nagrade za književno djelo i djelo iz oblasti znanosti, tako da je nagrada uručena Ćazimu Hadžimejliću za knjigu "Umjetnost islamske kaligrafije". Nagrade su dodijeljene i učenicima osnovnih i srednjih škola koji su se takmičili za najbolji literarni rad na zadanu temu. Učenici osnovnih škola su pisali na temu "Nije dovoljno ljubav posaditi - treba je zalijevati", a najbolje radove su napisali: Ismar Osmanović, Nerma Halilagić i Nermina Subašić. Tema za učenike srednjih škola "Najbolji ti je prijatelj onaj koji te nečemu nauči", a nagrađeni su: Šejla Hadžić, Alisa Kurjaković, i Arnela Šestan.

hasan-kaimija-nagrede

Na večeri poezije svoje stihove su čitali: Nijaz Alispahić, Husein Hasković, Mehmed Đedović, Duško Novaković, Enisa Ćurić-Osmančević, Miro Petrović i Amir Talić

U subotu, 12. juna 2010. godine, promovirana je knjige novinara Hasana Hadžića "Zvorničke priče", a potom je izvedena predstava "Mesnevija", u izvođenju glumaca zagrebačkog „Preporoda". Manifestacija "Dani Hasana Kaimije" iz godine u godinu nudi sve bogatije i raznovrsnije sadržaje, potvrđujući se kao najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija koju organiziraju povratnici u Republiku Srpsku.