Promo banner

A+ A A-

Princ Charles: ''Slijedite put Islama radi spašavanja svijeta!''

princ_charles-islamBritanski princ Charles juče je pozvao svijet da slijedi ''duhovne principe'' Islama kako bi se zaštitila prirodna okolina, piše londonski Daily Mail.

U govoru dugom sat vremena, nasljednik krune argumentirao je da je čovjekovo uništenje svijeta u suprotnosti za zapisima svih vjera - ali posebno onih Islama.

On je rekao da je trenutna ''podjela'' između čovjeka i prirode uzrokovana ne samo industrijalizacijom, nego takođe i našim stavom prema prirodnoj okolini - koji je suprotan plodovima ''svetih tradicija''.

Charles, kršćanin koji prakticira svoju vjeru i koji će postati čelnik Crkve Engleske kada naslijedi tron, govorio je dublje o vlastitom proučavanju Kur'ana koji, kaže, govori svojim sljedbenicima da ''nema podjele između čovjeka i prirode'' i kaže da uvijek moramo živjeti unutar granica naše prirodne okoline.

Princ je govorio publici učenjaka na Oksfordskom centru za islamske studije - koji nastoji ohrabriti bolje razumijevanje kulture i civilizacije te religije.

Njegov govor, koji je spajao vjeru sa njegovom omiljenom temom, prirodnom okolinom, obilježio je 25-tu godišnjicu navedene organizacije, čiji je on patron.

''Neugodna istina je da dijelimo ovu planetu sa ostatkom stvaranja iz jednog velikog razloga - a taj je, ne možemo postojati sami bez zamršeno izbalansirane mreže života oko nas.

Islam je oduvijek učio ovo i ignorirati ovu lekciju znači odgađati naš ugovor sa stvaranjem'', dodao je.

(www.24sata.info)