A+ A A-

Zašto mediji kritikuju islam?

mediji-islam-njemacka

Teme kao što su ubistva iz časti ili zabrana nošenja nikaba često se pojavljuju u medijima. Riječ je uglavnom o sudbinama pojedinaca koje se dovode u vezu sa islamom. Da li su mediji zaista neprijateljski nastrojeni?

Eksperti se slažu da ne postoje mediji koji imaju neprijateljski stav prema islamu ili koji su kritični prema crkvi. Međutim, pod generalnu sumnju muslimane, kada se radi o temama kao što ubistva iz časti, prisilna vjenčanja i teroristički napadi, često ne stavlja samo žuta štampa poput lista "Bild". I poznati njemački nedjeljnik "Der Spiegel" se pokazao neprijateljski nastrojen prema islamu, smatra književnik Kay Sokalowsky. Tako su urednici ovog lista jedno izdanje u 2007. godini naslovili sa „Meka u Njemačkoj - tiha islamizacija."

„To nije uradio bilo koji list, već "Spiegel".... i danas čekam na tu "tihu islamizaciju Njemačke", da moja supruga mora nositi maramu i da mogu jesti samo halal meso, ali to se nije desilo."

 

Uvijek pod sumnjom

Ovaj književnik iz Hamburga je napisao knjigu „Musliman neprijatelj" u kojoj kritikuje to što muslimani u Njemačkoj često vrlo brzo budu pod generalnom sumnjom.  „To se pokazuje na taj način da se prebrzo, kada se u muslimanskoj zajednici desi neki zločin, izvlači zaključak da su svi muslimani zločinci. Kada se naprimjer desi ubistvo iz časti ili se otkrije slučaj prisilnog vjenčanja onda se kaže: "Da, to je kod muslimana normalno i nije iznimka." U tome otkrivam neprijateljski stav prema islamu."

Bildunterschrift: I predsjednik Stranke Zelenih Cem Öezdemir, koji je i sam musliman, prigovara da se npr. teme kao što je nasilje u turskim porodicama, često posmatra kroz prizmu neprijateljske nastrojenosti prema islamu. Muslimani u Njemačkoj se često posmatraju samo kroz religiju: „Identitet jedne osobe se ne sastoji samo od njegove religiozne pripadnosti nego i iz toga kojem sloju, spolu, stepenu obrazovanja pripada....,dakle od mnogih faktora. Kada je riječ o muslimanima, onda se oni često definišu samo kao 'muslimani'."

 

Osjetljivost na kritiku

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: S druge strane, priznaje ovaj političar, mnogi muslimani reagiraju isuviše senzibilno na kritiku. Naprimjer u sporu oko objavljivanja karikatura poslanika Muhameda. Mnogi su to doživjeli kao uvredu.  I protestanski biskup Gerhard Ulrich kritizira neprijateljske tendencije: „Poželio bih muslimanskoj braći i sestrama da imaju hrabrosti da izađu iz uloge žrtve i da snažnije potraže dijalog, a to je naravno i naš zadatak. Potrebno je da se jedni s drugima više upoznamo kako bi smo se mogli suočiti sa paušalnim predrasudama i strahovima."

(www.dw-world.de)