A+ A A-

Evropa gura Tursku na istok

turska-robert-gates

Američki ministar odbrane Robert Gates kazao je kako nespremnost Evrope da poboljša veze s Turskom gura lidere u Ankari dalje od Zapada.

Gates je u srijedu rekao novinarima u Londonu da se Turska možda okreće "Istoku" zbog toga što neki u Evropi odbijaju pružiti Turskoj, kako se izrazio, "organsku vezu sa Zapadom", za koju se zalagala.

Turska je u pregovorima za pridruživanje Evropskoj uniji još od 2005. godine, ali nije postigla značajniji napredak.

Gates je također rekao da je pogoršanje odnosa Turske s Izraelom, tokom prethodne godine, pitanje koje zabrinjava, prenijela je VoA.

Odnosi Turske i Izraela zategnuti su od izraelske ofanzive u pojasu Gaze prije godinu i po dana. Tenzije su porasle prošlog mjeseca nakon izraelskog smrtonosnog napada na humanitarnu flotilu koja je prevozila turske aktiviste na putu za Gazu.

Gates je rekao da Sjedinjene Države i evropske zemlje moraju razmisliti što mogu učiniti da navedu turske lidere da cijene jače veze sa Zapadom.

 

Turska je postala jak igrač

The Independent u srijedu piše da je kriza u pojasu Gaze turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana dovela u centar pažnje, a njegovu zemlju u samo srce regionalne politike.

Krvavi fijasko akcije izraelskih komandosa na brodovima koji su prevozili humanitarnu pomoć za Palestince iz temelja je promijenio bliskoistočnu politiku.

Riječ je o najvećoj promjeni u regionu još otkako su Arapi raspadom Sovjetskog Saveza izgubili svog najmoćnijeg saveznika.

Iako je jasno da će muslimanske zemlje uvijek hvaliti nekog lidera koji se suprostavi Izraelu, Erdoganova uloga je osigurala da Turska ponovo postane jak igrač na Bliskom istoku, i to u mjeri u kojoj nije bila ni u jednom trenutku još od raspada Otomanskog carstva, tvrdi novinar Independenta.

(Fena)