Promo banner

A+ A A-

Karatistkinji iz BiH zbog marame zabranjen nastup

maida-300x193

Maidi Burajić iz Maglaja, reprezentativki BiH u karateu, nije dozvoljen nastup s maramom na glavi na Evropskom prvenstvu po WKC verziji, održanom u Beogradu. Trenerima i stručnom rukovodstvu bh. Reprezentacije, saznali smo, bilo je poznato da pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ne dozvoljavaju nastup sportistkinjama s maramom na glavi , ali su se ipak nadali da će za Maidu biti načinjen ustupak i da će joj dozvoliti da se takmiči. - Ipak, nisu joj dozvolili da nastupi s maramom, a ni ona sama nije željela pristati na kompromis - rekao nam je Semir Hamzić, selektor ženske karate reprezentacije.

Malo je reći da je ova sportistkinja, nositeljica crnog pojasa i članica kluba EMPI, razočarana. - U Beogradu sam svašta očekivala, ali ovo ne. Ovo je za mene diskriminacija - ispričala nam je Maida nakon povratka. Kako je rekla, njoj nisu bila poznata pravila MOK-a vezana za nastup sportistkinja s maramom.

To što je nosi, nije joj predstavljalo probleme ni na jednom takmičenju u BiH. U Beogradu nije pristala ni na kompromis. - Tražili su od mene da u salu uđem s maramom na glavi i da je skinem na borilištu. To je za mene poniženje i nisam pristala na to - dodala je Maida te izrazila želju da se pravila promijene.