Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema otvorio Ferhat-pašinu biblioteku u Banja Luci

U prisustvu reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, premijera RS-a Milorada Dodika, ministara vlada Federacije BiH i RS-a danas je u Banjoj Luci otvorena jedna od najstarijih biblioteka u tom gradu, Ferhat-pašina biblioteka, smještena u zgradi Banjalučkog muftijstva. Biblioteka, koju je otvorio reisu-l-ulema Cerić, trenutno ima preko 8.000 knjiga i više od 3.000 naslova, a otvorena je uz pomoć Vlade Federacije BiH, Gradske biblioteke Sarajeva, dok su pomoć u obnovi knjižnog fonda najavili i predstavnici vlasti RS-a.

Reisu-l-ulema Cerić je nakon otvaranja naglasio kako Islamska zajednica nikada neće zaboraviti neke plemenite geste Vlade RS-a, ali je u isto vrijeme to neće sprečavati da ukazuje na stvari kojima nije zadovoljna.
ferhatpasina_biblioteka_774749561U tom kontekstu reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je pozvao nadležne predstavnike u RS-u da pomognu izgradnju u ratu porušenih historijski značajnih džamija u Banjoj Luci, Arnaudije i Kazanferije, ali i u otvaranju Medrese.

Reisu-l-ulema Cerić je rekao i da se danas „mnogo bolje" osjeća u Banjoj Luci, nego ranijih godina.

„Činjenica je da se ovdje mnoge stvari mjenjaju na bolje i to treba kazati, treba biti ponosan, posebno na izgradnju Ferhadije", naglasio je i podsjetio da je obnova te 1993. godine porušene džamije počela kada je Vlada RS-a izdvojila značajna sredstva za tu namjenu.

„Islamska zajednica BiH to nikada neće zaboraviti, ostavljajući sebi pravo da i dalje ukazuje na stvari koje nam se ne sviđaju", dodao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Zahvalio se i ministru za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omeru Brankoviću i banjalučkom muftiji Edhemu ef. Čamdžiću na svemu što su uradili u Banjalučkom muftijstvu.

„Ovaj muftija, nije obični muftija, on ima mnogo strpljenja, ali i energije koju ja ne mogu stići. On zaslužuje veliko poštovanje", ocjena je reisu-l-uleme.

Banjalučki muftija je izrazio zadovoljstvo otvaranjem biblioteke, uz poruke mira, tolerancije, ljubavi, suživota i praštanja.

„S ovog mjesta šaljemo glas da je stoljeće nasilja i nepoštovanja iza nas. Od predstavnika vlasti, sadašnjih i budućih, očekujemo da od Bosne i Hercegovine sada naprave primjer suživota u jednoj zemlji", naglasio je muftija Čamdžić.

Premijer RS-a Milorad Dodik kazao je, nakon što je obišao Ferhadiju koja je u izgradnji, da je Vlada RS-a za obnovu te džamije do sada dala 1,4 miliona maraka i najavio da će se pomoć sigurno nastaviti.

On smatra i da je to potvrda da Vlada RS-a želi mjenjati stvari na bolje, graditi porušeno i jačati dobrosusjedske odnose.

Razgovore s predstavnicima banjalučkog muftijstva oko otvaranja Medrese najavio je ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović.

On je iznio i svoje utiske o Ferhadiji.

„Volio bih da danas ne moram govoriti o Ferhadiji, jer da smo bili ljudi, ne bismo je ni srušili, pa ponovo gradili. Za mene to nije samo džamija, to je moje djetinjstvo, moja mladost. Počašćen sam svim što je reis danas kazao, posebno rečenicom da se bolje osjeća u Banjoj Luci, jer i treba da se osjeća dobro. Ovo je vaš grad", poručio je Kasipović.

(Fena)