Promo banner

A+ A A-

Petstota Ajvatovica, najveće evropsko dovište muslimana

logo-ajvatovica2010U Pruscu na platou Musalle u subotu 5. juna 2010. godine uz televizijski prijenos na BHT1 te prisustvo brojnih zvanica i gostiju upriličena je svečanost otvorenja Festivalskih dana jubilarne 500. Ajvatovice. Učešće u programu svečanog otvorenja su uzeli muzičke grupe i horovi: Hor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, Muzički ansambl BZK Preporod - Donji Vakuf, Muzička grupa ''Alegro'' sa sopranisticom Lejlom Jusić te gosti iz Turske Turski tesavvufski muzički ansambl Diyanet iz Ankare.

Prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili načelnik Općine Donji Vakuf gosp. Huso Sušić, Premijer SBK gospodin Salko Selman te na kraju muftija travnički mr. Nusret Abdibegović koji je uz dopuštenje reisul-uleme proglasio 500-te jubilarne festivalske dane Ajvatovice otvorenim.
U svojim obraćanjima oni su naglasili da Ajvatovica, kao najveće dovište muslimana u Evropi, predstavlja neprocjenjivo blago koje treba čuvati i njegovati i u budućnosti.

Ajvatovica će i ove godine poslati glas duhovne potrebe čovjeka koji živi na ovim prostorima, glas za mir i sigurnost svih naroda širom svijeta, bez obzira na to odakle dolazili i iz koje zemlje bili.

Tokom 22 festivalska dana, kroz sedamdeset različitih sadržaja, publici u Sarajevu, Zenici, Travniku, Jajcu, Bugojnu, Busovači, Vitezu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Pruscu, predstavit će se više od 2.000 učesnika.

Ove godine pokrovitelj Ajvatovice je reisul-ulema dok je medijski pokrovitelj BHRT. Završnica manifestacije bit će upriličena 27. juna, kada je planiran pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, koja već pola vijeka svjedoči o snazi vjere i života.

Obraćanje Muftije travničkog na svečanom otvaranju 500. Ajvatovice
Uvaženi Zamjeniče Reisul-uleme,
Cijenjeni prisutni,
Poštovani gledaoci,

Čast je i privilegija ali i velika odgovornost biti predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice, manifestacije koja se od lokalne, regionalne i državne razvila u međunarodnu manifestaciju sa tendencijom da preraste u festivalski oblik, kako u formi tako i sadržaju.

Značaj Ajvatovice se ogleda u tome što svoje utemeljenje zasniva na duhovnim vrijednostima i altruizmu čovjeka ovog podneblja. Ajvatovica je živjela i razvijala se kroz period od 500-tina godina sa nadom da će se nastaviti njeno očuvanje najmanje isto toliko.

Gledano kroz prizmu vremena i prostora, Ajvatovica simbolizira povijesni trag pobožnog bosanskog čovjeka i ujedno ona predstavlja zov, glas čovjeka koji kontinuirano moli.

Hod Ajvatovice se vidi i osjeća a njen glas osluškuje i čuje. Na taj način ona traje, obnavlja se i opetuje, jer dobri ljudi tako žele, a želi se ono što se voli, cijeni i poštuje.

Tako je i sa ovogodišnjim jubilejom 500-te Ajvatovice koja nas čini radosnim i sretnim, a sreća i radost se ogleda u duši i vidi na licu čovjeka.

Ovogodišnji program Ajvatovice smo osmislili sa željom i nadom da će nas sve učiniti sretnim i radosnim a Bosni donijeti željeni mir i blagostanje.

U ime Organizacionog odbora ovogodišnje festivalske jubilarne 500-te Ajvatovice zahvaljujem se svim učesnicima na spremnosti da učestvuju i na taj način daju svoj doprinos kao i našim gostima iz prijateljskih zemalja Republike Turske i Islamske Republike Iran.

Zahvaljujem se svima koji su pomogli da ovogodišnji programski i van-programski sadržaji budu na ovaj način predstavljeni.
Posebnu zahvalnost iskazujem Reisul-ulemi, prof. dr. Mustafi-ef. Ceriću, koji se ljubaznošću prvaka i odgovornošću predvodnika odazvao pozivu i prihvatio pokroviteljstvo jubilarne 500-te Ajvatovice.