A+ A A-

Priprema knjige o napadima na bošnjačke povratnike

FatmirAlispahic

Nakon knjige „Teror antiterorizma", u kojoj je obradio slučajeve izmišljanja tzv. islamskog terorizma u BiH, i knjige „Reisofobija" u kojoj je obradio pojavu medijskih kleveta na instituciju Islamske zajednice i reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, Fatmir Alispahić otpočinje novi projekat, a radi se o cjelovitom istraživanju napada na bošnjačke povratnike od 1996. godine do danas.

- Želim dokazati da teroristički napadi na bošnjačke povratnike i imovinu Islamske zajednice nisu incident, već su strategija organiziranog terorizma, koji djeluje pod zaštitom dejtonskih institucija. Pored statističkih pokazatelja, klasificiranih kalendarski i po mjestima napada, dobit ćemo i konkretne uvide u institucionalni apartheid nad bošnjačkim narodom, kaže Alispahić.

Alispahić je pozvao povratničke džemate, medžlise Islamske zajednice, udruženja i pojedince da mu dostave svoju dokumentaciju i informacije o napadima, koju će nakon obrade i popune zajednički pregledati prije štampanja knjige.

- Ovaj dokumentarni materijal će nas upoznati sa žrtvama Aneksa sedam, među kojima je i vlasenička djevojčica Meliha Durić, koju su ubili snajperskim hicem prilikom prve posjete kući, 11. jula 2001. godine, ali i hiljade onih kojima velikosrpski i velikohrvatski teroristi nisu dozvolili povratak, pa su u nastavku genocida preseljeni u prekookeanske zemlje. Terorizam koji traje deceniju i po, i koji rezultira konkretnim žrtvama, odavno je zaslužio jedno temeljito istraživanje, aktivno pamćenje i praćenje, ističe Fatmir Alispahić.