Promo banner

A+ A A-

Predstavljen program ovogodišnje Ajvatovice

Ajvatovica

U povodu 500., jubilarne Ajvatovice, danas su u Pruscu u Domu Hasan Kjafija Pruščak o sadržajima ove vjersko-kulturne manifestacije govorili članovi Organizacionog odbora travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf, Esad ef. Slipac, glavni imam Medžlisa IZ-a Donji Vakuf, i Timur Numić, savjetnik u Vladi FBiH.

Kako se čulo na pres-konferenciji, ovogodišnji Dani Ajvatovice trajat će 22 dana, a bit će organizirano više od 70 programskih sadržaja u gradovima širom BiH. Svečano otvaranje manifestacije je 5. juna u 18 sati na Musali. U slučaju lošeg vremena, svečanost otvaranja Ajvatovice bit će upriličena u pozorišnoj dvorani KSC u Bugojnu. Osiguran je i direktan prijenos u programu BHRT-a. 

"Imamo priču dugu 500 godina. To je tradicionalna manifestacija Bošnjaka koja se naslanja na istorijski hod pobožnog čovjeka s ovih prostora, što govori da pred nama stoje dani, godine i stoljeća u kojima će se ljudi ovih prostora družiti i iskazivati svoj izražaj radosti, duha, vjere, kulture i tradicije kroz višestoljetno okupljanje. Prusac je drevni grad koji baštini veliku kulturu i tradiciju, a Ajvatovica je samo jedan od segmenata. Posebna radost je što mi danas predstavljamo Ajvatovicu kroz festivalske dane - kazao je travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora. 

"Ajvatovica je spomenik čistoj vodi, petstogodišnjem urbanom življenju", riječi su Timura Numića, koji je naglasio da Vlada FBiH podržava Ajvatovicu kao razvojni projekt te da će institucije koje se bave istraživanjem kulturnog i duhovnog nasljedstva još snažnije zakoračiti u projekt Ajvatovice. 

Uz redovne programske sadržaje, koji će u narednim danima biti upriličeni u gradovima SBK, Sarajevu i Zenici, Ajvatovica će ove godine posjetiocima ponuditi obilje drugih sadržaja, čulo se na pres-konferenciji. Upućen je poziv stanovnicima Prusca i okolnih gradova da budu dobri domaćini svim vjernicima koji će 27. juna pohoditi najveće dovište muslimana u Evropi. Ovogodišnja Ajvatovica imat će međunarodni karakter s obzirom na to da se očekuju učesnici iz Turske, Irana i Egipta, čulo se danas u Pruscu. 

Pokrovitelj manifestacije je reisu-l-ulema IZ-a u BiH Mustafa Cerić a organizator Muftijstvo travničko. Sponzori su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo odbrane, Oružane snage BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada SBK, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, općine Travnik, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Zenica, Busovača, Novi Travnik i Gornji Vakuf.

(FENA)