Promo banner

A+ A A-

Dženaza za 29 Bošnjaka Zvornika u Gornjoj Kalesiji

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, uz prisustvo više hiljada Zvorničana i drugih Podrinjaca, 01. juna 2010. godine, klanjana je dženaza i obavljen je ukop još 29 žrtava zločina u Zvorniku iz 1992. godine.

Žrtve su većinom nađene u grobnici Crni vrh, zatim grobnicama Pelemiši, Kazanbašča i Kamenica. Najmlađi Edin Muratović imao je manje od 18 godina kada je ubijen. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić koji je pozvao na sabur, oprost, ali i pamćenje zločina, kako se nikada nikome ne bi ponovili.

dzenaza-zvornicanima-gornja-kalesija-01.06.2010.

Dženazi je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, koji je kazao kako je sramotno da su i osamnaest godina poslije zločina počinitelji i dalje nekažnjeni. "Danas smo ovdje da se dostojanstveno oprostimo od 29 civila i da kažemo da nećemo prestati voditi aktivnosti na istraživanju ratnih zločina i kažnjavanju počinitelja." Silajdžić je kazao da je ovaj zločin, posljedica agresije, genocida, etničkog čišćenja i fašističkog plana i programa. "Gotovo jednak zločin tome je negirati to, mada cijeli svijet zna šta se ovdje dogodilo", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Među žrtvama zločina u Zvorniku ukopanim danas više je članova iz obitelji Hasanović, koji su monstruozno ubijeni u kovačnici u Kamenici, tako što su lancima vezani uz nakovanj i zapaljeni.

dzenaza-zvornicanima-u-gornjoj-kalesiji-juni-2010.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana Ahmet Grahić kazao je da je u ovoj godini obavljena 41 identifikacija i da će preostala tijela žrtava biti ukopana u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika. Ahmet Grahić naglasio je kako je na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji već ukopano 616 zvorničkih žrtava.

"Ukupno smo do danas ekshumirali oko 1.000 tijela, a tragamo za još 520. Posljednja masovna grobnica koju smo pronašli bila je u naselju Ulice prije dvije godine, i od tada nemamo novih otkrivanja grobnica. Pozivamo nadležne da intenziviraju proces traženja i identifikacije nestalih˝, kazao je Grahić. Prema njegovim riječima na osamnaestu godišnjicu zločina počinjenih u Zvorniku, potrebno je podsjetiti na zapostavljene činjenice o ratnim zločinima, posebno na zarobljavanje i strijeljanje 860 muškaraca sa područja devet sela u slivu rijeke Sapne.

Imena ukopanih žrtava u šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji:

1. Musić (Nesib) Besim
2. Grahić (Alija) Mujo
3. Lupić (Redžo) Omer
4. Majlović (Mustafa) Omer
5. Ćumurović (Mujo) Mensur
6. Hasanović (Ramo) Mevludin
7. Ahmetović (Mustafa) Bejha
8. Kuduzović (Avdo) Murat
9. Topalović (Safet) Ibrahim
10. Hodžić (Osmo) Zuhreta
11. Osmić (Aljo) Izudin
12. Sirovina (Hasan) Senad
13. Krnjić (Mustafa) Muhamed
14. Lokmić (Esad) Mirsad
15. Lokmić (Ibrahim) Ramiz
16. Sakić (Suljo) Sulejman
17. Ramić (Husejn) Avdurahman
18. Muratović (Mehmed) Edin
19. Lolić (Mehdin) Mehmedalija
20. Selimović (Hrustan) Osman
21. Mustafić (Rasim) Jasmin
22. Halilović (Aljo) Adil
23. Suljić (Nazif) Fehim
24. Hasanović (Haso) Avdo
25. Manjić (Husejn) Ismet
26. Hasanović (Hemo) Enad
27. Rahmanović (Uzeir) Osman
28. Hodžić (Salko) Zijad
29. Omerović (Omer) Nijaz.