A+ A A-

Oskrnavljeno mezarje gatačkih Bošnjaka i vakifa

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Gacko u povodu ponovnog skrnavljenja mezarja i nadgrobnih spomenika gatačkih Bošnjaka izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže: 

mezar-gacko-2- U noći sa ponedjeljka na utorak, 1. juna nepoznati počinilac ili više njih oskrnavili su mezaristan u džematu Gračanica, na području povratničkog Medžlisa Islamske zajednice Gacko. Oboreni su nišani uglednih gatačkih Bošnjaka i vakifa, a na pojedinim nadgrobnim obilježjima iscrtani su grafiti s porukama uvredljivog sadržaja. 

Podsjećanja radi, prošle godine na zidu mjesne džamije u Gračanici također su iscrtani uvredljivi grafiti, pa najnoviji incident predstavlja samo jedan u nizu nerasvijetljenih slučajeva napada na imovinu Islamske zajednice u Gacku. Izvršni odbor Medžisa Islamske zajednice Gacko posebno zabrinjava činjenica da se kampanja napada na imovinu Islamske zajednice intenzivira s češćim posjetama i boravkom Bošnjaka u povratničkim naseljima, te nadolazećom sezonom godišnjih odmora koju Gačani  sve češće provode u svom gradu i na svojim imanjima, pa je stoga lahko identificirati razloge i motive očajničkih i podlih pokušaja da se zaplaše gatački povratnici. 

Pozivamo bošnjačke predstavnike u vlasti RS-a i Rijaseta IZ-e u BiH da što prije posjete povratnike u Gacku, insistiraju kod Ureda Visokog predstavnika u BiH, misije EUPM-a, SIPA-e, Policijske uprave Gacko, i CJB Trebinje kako bi se 15 godina nakon okončanja agresije, napokon osigurali minimalni uvjeti i pretpostavke za bezbjednost povratnika u Istočnu Hercegovinu. Osuđujuće je i krajnje nedopustivo i na sramotu svima onima koji mukotrpno nadgledaju razvitak BiH u mirnu i održivu demokratsku državu, da je jedan njen dio još uvijek slobodni poligon stalnim nacionalističkim i rasističkim ispadima, izljevima vjerske mržnje i netolerancije, te ugrožavanju temeljnih ljudskih prava i sloboda. Osuđujuće je i krajnje nedopustivo da je Islamska zajednica, njene institucije, službenici i džematlije, izloženi konstantnim napadima, uslovljavanjima i ucjenama, nebrizi lokalne općinske administracije i ignorantskom odnosu koji u konačnici, Bošnjacima povratnicima u Gacko i u budućnosti garantuje ponižavajući i diskriminacijski status. Bošnjaci povratnici u Gacko, ne da su potpuno neravnopravni u odnosu na ostale građane RS-a, već su na rubu potpunog iskorijenjivanja i biološkog nestanka, na očigled svih međunarodnih tijela, specijalnih misija i njihovog angažmana, navodi se u saopćenju Izvršniog odbora Medžlisa Islamske zajednice Gacko.

mezar-gacko-1