A+ A A-

Završena manifestacija „Dani Muhameda Seida Serdarevića“ u Zenici

U povodu 128 godina od rođenja, i 92 godina od preseljenja na ahiret Muhamed ef. Seida Serdarevića, Medžlis Islamske zajednice Zenica je u periodu od 26. – 29. maja 2010. godine organizovao vjersko-kulturnu manifestaciju pod nazivom „Dani Muhameda Seida Serdarevića“.

Cilj navedene manifestacije i namjera organizatora je da širu javnost upozna sa životom i djelom ovog bisera Bosansko-Hercegovačke i Bošnjačke historije .


birMSS

 

Manifestacija je započela svečanim otvorenjem 26. 05. 2010. godine u Atriju Medžlisa IZ-e Zenica gdje su uz prisustvo velikog broja novinara, zvanica i gostiju prisutni upoznati o cilju i sadržaju manifestacije. Nakon uvodnih napomena glavnog imama Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica i svečanog otvorenja prisutni su se uputili u obilazak kabura Muhameda S. Serdarevića na kojem je proučena i hatma dova za hatmu koju su proučili imami Medžlisa IZ-e Zenica.

 

Istog dana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici upriličena je promocija knjige „Bošnjaci između Srebrenice i Ferhadije“ autora Aziza Kadribegovića. Čast i zadovoljstvo nam je istaknuti da je gost manifestacije i promotor navedene knjige bio reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Mustafa ef. Cerić.

 

 


otvorenje

Centralni događaj manifestacije je naučni simpozij „Muhamed Seid Serdarević – život i djelo“, koji je održan 27.05.2010. godine u hotelu „Zenica“. Naučni simpozij svojim prisustvom uveličali su zamjenik reisu-l-uleme hfz.prof. Ismet ef. Spahić, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predstavnici ZE-DO kantona i Općine Zenica, profesori FIN-a iz Sarajeva i IPF-a u Zenici, te profesori Univerziteta u Zenici, glavni imami i imami, veliki broj akademskih i javnih radnika, zvanica i gostiju. Od strane učesnika simpozija valorizovan i revalorizovan akademski i javni rad M.S. Serdarevića, njegov doprinos kritičkoj islamskoj misli, reformatorskom i prosvjetiteljskom radu, književniku, historičaru, odgajatelju i duhovnom učitelju, Muderrisu Sultan-Ahmedove medrese u Zenici, autoru velikog broja djela iz oblasti tefsira, tedžvida, istorije islama, književnosti, kao i uticaja na društveno-političke prilike u kojima je živio i radio Muhamed Seid Serdarević.

 

posjeta_kaburu

Izlaganja i referate o određenim temama iz života i rada Muhameda S. Serdarevića imali su: akademik dr. Enes Karić, prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Dževad Hodžić, dr. Bilal Hasanović, prof. dr. Salih Jalimam, dr. Enes Kujundžić, dr. Amel Alić, dr. Sedad Dizdarević, dr. Muris Bajramović, mr. Džemaludin Šestić, mr. Enes Beganović, mr. Mevludin Dizdarević, mr. Safet Husejnović i mr. Esmir Halilović. Moderator simpozija bio je mr. Jakub ef. Salkica.

 

U 18.00 sati u prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici upriličena je promocija radija „BIR“ gdje su prisutni mogli da se upoznaju o historijatu, stručnoj ekipi, ciljevima i programskim zadacima radija Islamske zajednice u BiH – radija „BIR“.

 

 

simpozij

 

Treći dan manifestacije, u petak 28. maja 2010. godine u prostorijama BZK „Preporod“ u 19.00 sati uz prigodan program organizovan je kviz „O Muhamedu Seidu Serdareviću“ gdje su najbolji polaznici mektebske nastave Medžlisa IZ-e Zenica uz takmičarski duh pokazali zavidan nivo znanja o životu i djelu M.S.Serdarevića. Najboljim učesnicima kviza Medžlis IZ-e Zenica obezbjedio je i prigodne nagrade.

 

Četvrti dan manifestacije, u subotu 29. maja 2010. godine na sportskim terenima „Tempo sport“ sa početkom u 08.30 sati organizovan je i finalni turnir u malom nogometu polaznika mektebske nastave gdje je u fer i sportskom nadmetanju šest mekteba – pobjednika regionalnih kvalifikacionih takmičenja pokazalo zavidan nivo fudbalske tehnike. Pobjednik turnira je džemat Vukotići.

 

Manifestacija je uz promociju škole hifza u Zenici svečano zatvorena nakon podne namaza u Sejmenskoj džamiji u Zenici. Manifestaciju je zatvorio glavni imam Jakub ef. Salkica.

 

Nihad Durmić