A+ A A-

Otvorena džamija u St. Louisu u sklopu manifestacije Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

Od petka 28. do ponedjeljka 31. maja 2010. godine, bili su organizirani 15. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike i Kanade u St. Louisu.

Na poziv IABNE (Islamska zajednica Bošnjaka za Sjevernu Ameriku) susretima je prisustvovao muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus, glavni imam IZ-e u Norveškoj Senaid ef. Kobilica, Nevzet Porić, sekretar IZ-e u Sloveniji, hafiz Burhan Šaban i drugi.

Susreti su počeli sa džuma-namazom (28.5.2010. god.) koju je predvodio i održao hutbu muftija dr. Nedžad Grabus. Većina imama koji rade u IABNI na čelu sa glavnim imamom Senad ef. Agićem i veliki broj Bošnjaka iz različitih gradova Amerike i Kanade okupili su se isti dan na velikom mevludu koji je proučen u povodu otvorenja novosagrađene džamije u St. Louisu. Tim povodom prisutnima se obratio glavni imam Senad ef. Agić koji je govorio o važnosti džamije i obavljanju namaza kao važnog segmenta u životu svih muslimana. Muftija dr. Nedžad Grabus govorio je o pluralizmu mišljenja te da jedinstvo ne smije biti uvjetovano jednoumljem. Naprotiv, mi moramo poštovati različitost mišljenja koje mora biti uzrok za jedinstvo muslimana, odnosno Islamske zajednice općenito.

U subotu, 29. maja 2010. godine, svečano je otvorena džamija u St. Louisu pred oko četiri hiljade okupljenih muslimana. Imam Enver ef. Kunić i predsjednik Hamdija Kunić u svojim izlaganjima upoznali su prisutne sa samim džematom, odnosno kupovinom i izgradnjom prekrasnog objekta za potrebe muslimana i Islamske zajednice u St. Louisu koji je postao najljepši objekat u IZ-i u SAD. Ono što je važno napomenuti jeste da je Džemat St. Louis uspio završiti ovaj projekat bez ikakvih kredita i na dan otvorenja nisu dužni nikom ništa.

Kao svečani govornici obratili su glavni imam IZ-e u Norveškoj Senaid ef. Kobilica, glavni imam IABNE dr. Senad ef. Agić, predstavnici lokalne vlasti i muftija dr. Nedžad Grabus. Kao glavni gost na otvorenju džamije muftija Grabus u svom govoru ispotavio je važnost izgradnje džamije i njene uloge u životima muslimana, ali i njene uloge u društvenom životu, jer džamija pomaže da se djeca sačuvaju alkoholizma, droge i drugih problema suvremenog svijeta. Priporučio je roditeljima da ulažu u svoju djecu prije svega u njihovo obrazovanje, između ostalog kazao je dr. Grabus. Potom je ponudio mogućnost okupljenim vjernicima i vjernicama da zarade sevap i otvore novosagrađenu džamiju. Feriz Nukić i Sadik Muratović su dobili privliegiju i otvorili džamiju u St. Louisu.

Istoga dana u popodnevnim satima bila je organizirana osnivačka skupština Kongresa Bošnjaka Svijeta na kojem je prisustvovao ogroman broj muslimana iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

U sklopu susreta bilo je organizirano i takmičenja polaznika vjerske pouke u učenju Kur'ani Kerima što je bilo izuzetno dobro prihvaćeno među prisutnima.

U nedjelju, 30. maja 2010. godine, organizirana je sjednica Sabora IABNE na kojoj su usvojeni izvještaji za 2009. godinu. Sabor je raspravljao i o mogućnosti ustanavljanja mešihata, odnosno muftijstva za Sjevernu Ameriku ili za bošnjačku dijasporu. Na dnevnom redu je bio i prijedlog Statuta IABNE koji sada ide na javnu raspravu.

U ponedjeljak, 31. maja 2010. godine, organiziran je seminar za imame. Muftija dr. Nedžad Grabus govorio je imamskom djelovanju između tradicije i suvremnih izazova, a dr. Senad Agić o ulozi džamije u dijaspori. Sa seminarom su uspješno okončani 15. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Nevzet Porić