A+ A A-

Uspješno implementirani zahtjevi Halal standarda

Implementaciju zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2007 Agencije za certificiranje halal kvalitete uspješno su završile četiri nove firme koje su se opredjelile da njihovi proizvodi budu halal. Firme koje su uspješno završile implementaciju Halal standarda u svoje pogone su:
‐ Sarajevska Mljekara MILKOS dd Sarajevo,
‐ SUŠA doo Visoko,
‐ PAK‐RAMPART doo Visoko,
‐ MADI doo Tešanj.

Kompanije su početkom aprila 2010. godine započele implemenetaciju zahtjeva Halal standarda u svojim pogonima. Certifikacijskim auditima koji su izvršeni u pogonima kompanija u prvoj polovini maja 2010. godine utvrđeno je da su kompanije ispunile sve uvjete i zahtjeve Halal standarda te da im se može dodjeliti halal certifikat. Svečana dodjela halal certifikata firmama će biti upriličena naknadno.

Glavno tržište na kojima se plasiraju proizvodi ovih firimi je tržište BiH i regiona. Proizvodi firmi će biti označeni znakom halal kvalitete. Firme su uvjerene da će se dobijanjem halal certifiikata otvoriti put ka nekim novim tržištima u svijetu.

Organizirana prva obuka IAHK u Makedoniji
Agencija za certificiranje halal kvalitete u suradnji sa Islamskom zajednicom Makedonije organizirala je prvu obuku za interne auditore halal kvalitete - IAHK. Obuka je organizirana 29. maja 2010. godine u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Kondovu. Obuci je prisustvovalo 25 osoba iz kompanija UKA KOMERC Skoplje, DPP KADINO Skoplje, MAKPROGRES Vinica, EVROPA DOOEL Štip, PIKO, VIGO Bitola, VEZE SARI Tetovo i SWISSLION Skopje.

Cilj obuke bio je upoznati učesnike sa zahtjevima halal kvalitete, obučiti kandidate za samostalno dokazivanje halal kvalitete proizvoda, procesa i sistema, dokazivanje sljedljivosti proizvoda i samostalno obavljanje internog audita halal kvalitete.

Predavanja na obuci su obuhvatila četiri cjeline: šerijatski principi i osnove halala, Halal standard, pravilnici i priručnici, implementacija i primjena zahtjeva Halal standarda u proizvodnji.

Predavači na obuci bili su: hadži Jakub ef. Selimoski, Valdet Peštalić i Damir Alihodžić.
Nakon završene obuke interni auditor će u saradnji sa konsultantima halal kvalitete raditi na pripremi i izradi sistemske dokumentacije zahtjeva halal standarda BAS 1049:2007, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.