A+ A A-

Mektebski susreti u Sisku

Mektebska nastava u suvremenom vremenu obilježenom tehnologijskom ekspanzijom i dominacijom u svim aspektima života iziskuje permanentno involviranje inovativnih i kreativnih sadržaja koji će ju učiniti što prijemčivijom i zanimljivijom za njezine polaznike. Današnja pedagogija sve više ukazuje na nove metode i pristupe u nastavi koji bitno mijenjaju dosadašnji način poučavanja i prezentacija nastavnih jedinica kako bi nastava pratila znakove vremena.

Jedna od često naglašavanih pedagoških metoda je terenska nastava koja uključuje učeničke izlete, ekskurzije, školu u prirodi. Terenska nastava potiče intelektualnu radoznalost (otkrivanje, istraživanje i stvaranje) te utječe na stvaranje kvalitetnih odnosa unutar odgojno-obrazovne skupine. Također, terenska nastava ima za cilj upoznavanje učenika sa prirodnom i kulturnom okolinom te sa ljudima koji žive u određenom prirodnom i kulturnom okruženju.
Jedan takav oblik terenske nastave održao se u subotu 29.05.2010. u Sisku, na izletištu Zibel. Medžlis IZ-e Sisak bio je domaćin mektebskih susreta između polaznika mekteba džemata Djelovi, Medžlis IZ-e Bos. Krupa i domaćih mektebskih polaznika Medžlisa IZ-e Sisak.

Ovakvi susreti naočigled nisu ništa posebni i posve su uobičajeni i prirodni da se ne radi o djeci iz dva različita kulturološka, društvena ambijenta i okruženja, a opet povezana u religijskom i nacionalnom određenju. Za polaznike mekteba u Sisku ovakvi susreti mnogo više predstavljaju od običnih susreta obogaćenih sportskim i rekreativnim sadržajima. Djeca u Sisku svakodnevno imaju susrete sa prijateljima nemuslimanima ali ovo je prilika da prijateljstva sklapaju i kontakte razmjenjuju sa svojim vršnjacima, muslimanima. Ovo je izuzetno važno za jedan Sisak gdje mladići i djevojke muslimani sklapaju sve češće mješovite brakove.. Za djecu, polaznike mekteba iz džemata Djelovi ovi susreti su isto više od običnih susreta jer predstavljaju upoznavanje sa drugačijim ambijentom života njihovih vršnjaka te saznavanje koliko vizualni dojam (ne)podsjećanja na „svoje" (džamije, mahale, kuće) ima neprocjenjivu važnost. I za jedne i druge ovo je prilika da izađu iz virtualnog svijeta kojeg sve više personificira Facebook kao društveni servis upoznavanja i povezivanja i da uđu u svijet prirode, tog najljepšeg Božijeg znaka te živog kontakta i ljudskog govora kao najljepšeg Božijeg dara i osjete uživo smijeh, radost i ljepotu druženja.

Sportski susreti su u zadnjem planu, oni su samo dodatno obogatili i ukrasili ono što je već u samom početku bilo lijepo i srdačno.

Elemenata terenske nastave bilo je u prijepodnevnom razgledavanju znamenitosti grada Siska te zemljišta (parcele) na kojem će se graditi budući Islamski kulturni centar. Završilo se na najljepši mogući način: klanjanjem ikindije-namaza u Medžlisu IZ-e Sisak i željom za budućim susretima koji će biti kao i ovaj put, mnogo više od susreta.
Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti naše goste i prijatelje iz džemata Djelovi, Medžlisa IZ-e Bos. Krupa na čelu sa Muhamedom ef. Begićem i njegovom hanumom muallimom Melihom Begić te mutevelijom h.Husnijom Harčevićem.

(Alem Crnkić, www.medzlis-sisak.net)