A+ A A-

Svečana akademija u medresi "Gazi Isa-beg"

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i rukovodstvo medrese „Gazi Isa-beg" iz Novog Pazara organizovali su u subotu 29. maja 2010. godine na gradskom trgu „Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru Svečanu akademiju 17. generacije maturanata i 11. generacije maturantica ove Medrese.
U prkos kiši, hladnom i oblačnom vremenu koje se cijeli dan nadvijalo nad Pazarom, atmosfera na Gradskom trgu je bila svečana i okupio se veliki broj vjernika kao i članova porodica maturanata da prisustvuje ovoj svečanosti.

Medresa je dična škola koja je nastala i radi na iskrenoj ljubavi i čistom nijetu. Ona je institucija koja približava Bošnjake jedne drugima i predstavlja važan faktor u izgradnji zdrave islamske i nacionalne svijesti.

Kao i mnoge druge blagodati koje mu je Allah dž.š. podario, Sandžak je počastvovan i Medresom kao najboljim nakitom na prsima njegove cjelokupne istorije. Medresa Gazi Isa-beg je kao biser, kao dragulj, kao svjetiljka koja osvjetljava i selo i grad. Svjetiljka koja pokazuje put i starom i mladom i koja daje nadu i pojedincu i zajednici.

Svečanu atmosferu koja je obasipala Gradski trg pored prisutnih vjernika uveličali su i čelni ljudi Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem. Pored Glavnog muftije skupu su prisustvovali i muftija preševski Mumin-ef. Tahiri, muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović, rektor Internacionalnog univerziteta prof.dr Mevlud Dudić, dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir Pramenković, predsjednik Udruženja uleme Bekir-ef Makić, pomoćnik Glavnog muftije za mearifske poslove Nedžad-ef. Hasanović, direktor Medrese Mustafa-ef. Fetić, imami, profesori medrese, vjeroučitelji, kao i mnogi drugi vjernici iz Sandžaka.

Akademiju je otvorio Haris-ef. Hadžič koji je proučio ajete iz Kur'ana Časnog, a zatim su se maturantice obučene u prelijepim zeleno-crnim haljinama i maturanti obučeni u elegantnim odijelima popeli na pozornicu i pročitana su sva njihova imena i imena njihovih razrednih starješina.

Srca prisutnih vjernika razgalili su i članovi hora Medrese koji su svojim milozvučnim glasovima proučili nekoliko ilahija. Nakon ilahija pročitana je poruka reisuleme Mustafe-ef Cerića koju je poslao svim medresantima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sandžaku. U svojoj poruci Reisulema kaže:
„Vjerujte i učite, jer u vjerovanju i učenju je naš uspjeh na ovome svijetu i inšallah spas na budućem. Nije slučajno što se u našoj tradiciji vjerno čuva podatak da su razum i pero prve stvorene stvari na svijetu, a to zbog toga što ih čovjek najviše treba, razum da misli i pero da piše. Čovjek je biće koje živi radi spasa na Ahiretu i radi uspjeha na Dunjaluku.

Dragi maturanti, nemojte tražiti višak slobode na način svoje vlastite štete i nemojte se plašiti slobode na način vlastitog poniženja već nađite sredinu između toga na račun vlastite časti u vjeri i domovini. Moramo biti dosljedni u svakom slučaju i boriti se da nađemo svoje pravo mjesto u svijetu. Moramo ići sredinom puta jer su oštri rubovi opasni.

Upamtite, Medresa ne smije nikada biti sporedna stvar u vašem životu niti može biti ostavljena da se o njoj brine stranac. Ona je moja i tvoja odgovornost. Važna stvar u našem zajedničkom životu i naša vlastita briga koje se ne možemo odreći prenoseći je na drugog. Uvjeren sam da ste u Medresi naučili sve to i da ste zapamtili da ma gdje bili, medreslije se uvijek vraćaju tamo odakle su pošli, u Medresu, kao mjesto životne sudbine u kojoj je uspjeh na ovom i spas na budućem svijetu."

Direktor medrese Gazi Isa-beg, Mustafa-ef. Fetić je u svojem obraćanju maturantima i prisutnim gostima između ostalog rekao:
„Poštovana braćo i sestre, Medresa je bila i ostala temelj očuvanja islamskog i bošnjačkog identiteta na ovim prostorima. Ona je bila vrelo sa kojeg su se napajale generacije i sa kojeg će se ako Bog da napajati generacije naših sinova i kćeri. Želim sa ovog mjesta da uputim tri poruke. Prvu poruku upućujem našoj obrazovnoj ustanovi, medresi Gazi Isa-beg. Svjesni smo i Medresa treba da zna da nosi veliki emanet. Emanet da odgaja ljude i misionare islama. Da odgaja čuvare islama na ovim prostorima. Svaki službenik i upošljenik Medrese treba da sačuva ovo dostojanstvo koje smo preuzeli. Druga poruka se odnosi na naše maturante. Znajte naši dragi maturanti i maturantice da ste vi biseri ovog naroda. Da ste vi najbolja generacija koja hoda trenutno ovom čaršijom, ovim Sandžakom i ovim podnebljem. Stoga ne zaboravite da nosite emanet kojeg su odbili i planine i brda pred Uzvišenim Allahom dž.š. a mi smo ga prihvatili. Želim da vam ostavim u emanet oporuku. Znajte da nosimo bijelu ahmediju koja sija i pokušajte da sačuvate bjelinu te ahmedije i da je nikada i ni pošto ne uprljate. I želim na kraju da pošaljem poruku roditeljima. Poštovani roditelji uložili ste veliki trud, izabrali ste najbolju školu i poslali djecu pravim i najboljim putem. Odajem vam priznanje i svjedočim da ste ispunili emanet i obavezu prema njima. Mi iz Medrese smo se potrudili da svoj emanet prema njima ispunimo, a sada kada su stasali kao zreli ljudi, svršenici Gazi Isa-beg medrese, oni od ovog momenta treba da preuzmu obavezu i emanet i prema svojoj Medresi i prema vama dragi roditelji. I jedno i drugo da poštuju onako kako se to islamskim adetom poštuje nauka i znanje, i kako se poštuju roditelji. Na kraju hoću da kažem da treba da čuvamo našu Medresu, ona je biser na ovim prostorima, ona je dragulj koji sija i ona je ono što predstavlja majka u jednoj porodici, toplinu, ljubav, snagu oko koje se okuplja cijela porodica. To je Medresa u okviru Islamske zajednice, to je Medresa u okviru našeg bošnjačkog naroda. Upućujem čestitku svima nama i molim Uzvišenog Gospodara da nas podrži da jačamo naše obrazovne institucije, da čuvamo našu uzvišenu vjeru, i da samo sa tim imenom i sa tom porukom rađamo se i umiremo."

Na kraju svečanosti glavni muftija Muamer-ef Zukorlić proučio je dovu.

(Nermin Gicić, www.islamskazajednica.org)