A+ A A-

Bajram Fest u Minhenu

„Bajram fest" u Minhenu Minhen, 22-24.05.2010. - Tradicionalni „Bajram Fest", kojeg organiziraju turska udruženja iz Minhena, privukao je ove godine pažnju vise od 30.000 ljudi. No ono što je specifično jeste i to sto su i Bošnjaci Minhena uzeli učešće na ovogodišnjem festu. Ispred Bošnjaka učešće su uzeli džemati Fedžr, Tevhid, Ikre, Sabur.

Već drugog dana festa predstavnici islamske zajednice džemata Fedžr su uzeli učešće na glavnoj bini.
Prisutnima se ispred džemata Fedžr na turskom jeziku se obratio Aljo M. koji je upoznao prisutne o historijatu Sandžaka i Bosne, te povezanosti i neraskidivosti ta dva regiona. Zatim su nastupili članovi hora Fedžr koji su u svom repertoaru izveli nekoliko ilahija na turskom jeziku i tako izmamili gromke aplauze prisutnih. 

bajram-fest-2010

Također, prisutnima se obratio imam džemata Fedžr u Minhenu Izet ef. Bibić, koji je istakao važnost i neraskidivost veze između Bošnjaka i Turaka .
"Veza između Bošnjaka i Turaka je neraskidiva to je pokazala prošlost, to pokazuje sadašnjost, a inšaAllah pokazat će i budućnost....". Izet ef. je u svom govoru spomenuo bitku na Čanakalama kao oličje i simbol međubratske ljubavi između Bošnjaka i Turaka.
Ono sto se dalo primijetiti jeste, da je štand džemata Fedžr bio jedan od najposjećenijih štandova na festu.
Neumorni aktivisti džemata Fedžr su prisutne pored ostalog upoznavali i sa nastupajućim projektom obilježavanja petnaestogodišnjice genocida u Srebrenici, koji ce se održati na centralnom trgu u Minhenu (ispred zgrade opštine) 11. jula.
Osim toga, posjetioci ovog festa imali su priliku da probaju kulinarske sposobnosti naših sestara koje su one tokom četiri dana spremale za prisutne.
Štand džemata Fedžr je pored mnogih zvaničnika iz javnog i kulturnog života obišao i generalni konzul Kazahstana. Konzul se tom prilikom uz našu kahvu zajedno sa domaćinom Izet ef. Bibićem više upoznao o stanju muslimana u Bosni i Sandžaku.

(www.islamskazajednica.org)