A+ A A-

Vjeronauka u školi. Da ili ne?!

djeca-u-skoliNa području Bosne i Hercegovine oko pohađanja časova vjeronauke su podijeljena mišljenja. Da li pohađati nastavu vjeronauke je odluka koja je prepuštena želji učenika i njihovih roditelja? 

Na bosansko-hercegovačkim prostorima vjekovima žive narodi različitih religija (muslimani, pravoslavci, katolici i jevreji) jedni pored drugih, jedni sa drugima i nerijetko jedni za druge. Mnogo je miješanih brakova i djece rođene u tim brakovima. Svaki od vjernika praktikuje vjerske tradicije odlazeći na molitve, bilo u crkvu, džamiju ili sinagogu, uvažavajući pri tome i one čija je odluka ostati ateistom ili agnostikom. 

Izborni - obavezni predmet 

Vjeronauka je školski predmet koji ima karakter izborno - obaveznog. To znači da je dijete, koje se odlučilo za pohađanje časova vjeronauke, obavezno pohađati navedeni predmet do kraja školovanja, a ocjena iz vjeronauke ulazi u konačni uspjeh učenika. Međutim, ukoliko to želi, tj. njegovi roditelji tako odluče, đak nije obavezan pohađati nastavu iz vjeronauke. 

Semir Šejtanić, direktor Sedme osnovne škole Mostar, kaže da se skoro 90 posto učenika, odnosno njihovih roditelja ili staratelja, opredjeljuje za pohađanje časova vjeronauke. „Na početku svake školske godine vrši se anketiranje djece i roditelja, i roditelji se opredjeljuju za ili protiv pohađanja časova predmeta vjeronauke. Oni koji se odluče za vjeronauku obavezni su pohađati časove do kraja školovanja", kaže direktor Šejtanić. 

„Ne idem na vjeronauku i to je moj slobodan izbor" 

Učenici koji ne pohađaju časove vjeronauke u vremenu kada su njihove kolege na nastavi imaju slobodno vrijeme, odnosno škola je osigurala prostor kako bi se mogli pripremiti za časove koji slijede ili na neki drugi način iskoristiti  slobodnih 45 minuta. 

 „Mama i tata mi nisu iste vjere i odlučili smo da ne pohađam časove vjeronauke. To je moj slobodan izbor. Nikada zbog toga nisam imala bilo kakvih problema, niti sam kritikovana zbog navedene odluke", kaže Dea Catela učenica VII. OŠ Mostar. 

Njen kolega Dženan Behram prisustvuje časovima vjeronauke. „Roditelji su pohađali vjeronauku. Brat takođe. Odlučili smo da i ja prisustvujem časovima vjeronauke. To je i moja i njihova želja", govori Dženan. 

„To neka bude odluka svakog osobno!" - odgovara jedna Mostarka na pitanje šta misli o predmetu vjeronauke u školi. „Ne bih miješala crkvu i državu. To mora biti odvojeno!" - stav je još jedne anketirane gospođe.

Kultura religija u Republici Srpskoj

Dok u osnovnim školama postoji predmet vjeronauke, u okviru koje se izučava samo jedna religija kojoj određeni učenici pripadaju, u Republici Srpskoj već drugu godinu u srednjim školama se izučava i predmet Kultura religija. Bildunterschrift:

Radi se o nastavnom predmetu koji je uveden kao eksperimentalni program, a kojeg učenici pohađaju jednom sedmično. U Federaciji BiH ne postoji jedinstven stav kada je u pitanju uvođenje predmeta Kultura religija u srednje škole. Ta odluka je na kantonalnim ministarstvima. Predmet Kultura religija je uveden u srednje škole u Sarajevskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Goraždu i Tuzli, dok se u ostalim dijelovima Federacije BiH ne izučava.

(www.dw-world.de)