Promo banner

A+ A A-

Kanada: Prijeteća pisma članovima UO Instituta za istraživanje genocida

institut-za-genocid-kanada.pngUpravni odbor Instituta za izučavanje genocida uputio je saopćenje za javnost povodom pisama sa prijetećim poruka upućenih članovima ovog odbora. U saopćenju stoji: 

„Proces lobiranja kanadskih Bošnjaka za usvajanje rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovinu u Kanadskom parlamentu počeo je prije pet godina, tačno na desetogodišnjicu od genocida u Srebrenici. Jean Augustine, tadašnji član Kanadskog parlamenta, je pročitala izjavu u Parlamentu u kojoj je tražila od Kanade kao demokratske zemlje, članice Vijeća za implementaciju mira u BiH da prigodnom rezolucijom oda počast žrtvama najvećeg zločina protiv čovječnosti poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici. Također iste godine tadašnji Ministar vanjskih poslova Kanade, Pierre Pettigrew obratio se kanadskim Bošnjacima sa podrškom za usvajanje rezolucije o genocidu u Kanadskom parlamentu.

Krajem augusta prošle godine na trgu u Windsoru, Brian Masse, član Kanadskog parlamenta je javno objavio da prihvata prijedlog IRGC i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak Kanada (KBSAK) za sponzorstvo nad rezolucijom o genocidu. Prijedlog rezolucije je predviđao proglašenje 11 jula danom sjećanja na više od 8000 nevinih bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici i  proglašenje sedmice BiH u Kanadi. Dobro organizovanim lobiranjem, kanadski Bošnjaci su uspjeli dobiti podršku više od 50 članova Parlamenta iz sve četiri parlamentarne stranke.

Prvog aprila ove godine IRGC i KBSAK su dobili prijedlog rezolucije od strane Vlade Kanade. Iz prvobitnog teksta prijedloga rezolucije izbačen je termin genocid, izbačen termin Bošnjak stvarno nacionalno ime našeg naroda, smanjen broj žrtava genocida u Srebrenici i ukinut prijedlog za proglašenje sedmice BiH u Kanadi.

Na prijedlog UO IRGC i UO KBSAK više od 50.000 kanadskih Bošnjaka, uglavnom žrtava zločina genocida su dostojanstveno odbili prijedlog rezolucije o genocidu od strane Kanadske Vlade. Kanadski Bošnjaci su poslali jasnu poruku Vladi i Parlamentu Kanade: Bošnjaci u Kanadi neće nikada prihvatiti rezoluciju koja precizno ne uključuje termin genocid. 

UO IRGC smatra da je su članovi Kanadskog Parlamenta sasvim dovoljno upoznati sa značajem usvajanja rezolucije o genocidu u BiH za državu Kanadu. Više od deset pisama koga su pojedinačno dobili svi članovi oba doma Kanadskog Parlamenta i svi članovi Kanadske Vlade, te 5 pisama najeminentnijih svjetskih stručnjaka iz oblasti istraživanja genocida su sasvim dovoljna da se  shvati poruka i pouka kanadskih Bošnjaka. Rezolucija ima šansu da prođe. Biće veoma teško za one koji budu glasali protiv to obrazložiti jer će UO IRGC  to  javno tražiti. Smatramo da rezolucija ima apsolutnu većinu u parlamentu i bez vladajućih konzervativaca. 

Nimalo slučajno isti dan kada je stigao prijedlog rezolucije od strane Vlade Kanade u jednom od najtiražnijih kanadskih dnevnih listova, Ottawa Citizen oglasili su se penzionisani general Lewis MacKenzie i bivši kanadski ambasador u Beogradu James Bissett. Obadvojica grubo vrijeđaju bošnjačko nacionalno biće, negiraju agresiju na BiH i negiraju zločin genocida. 

Odmah poslije naznačenih novinskih tekstova, Predsjednik UO IRGC, profesor Emir Ramić je poštom dobio dva prijeteća pisma. 

Prvo prijeteće pismo je iz  Windsora, poslano 28. aprila 2010., potpisano od Nikola Kanadski od Windsora. U ovom pismu se kaže citiramo: " Emiru Ramiću - balijo jadna, otarasi se ćorava posla i prestani govoriti o genocida nad balijama. Što god ti i drugi više pričate o genocidu mi smo jači, ako se ne okaniš teško tebi." 

Drugo pismo je adresirano iz Toronta od Veliki Kanadski Srbin sa datumom od 9 maja 2010. U ovom pismu se kaže: "Emir Ramić i tzv. kanadski genocidni institut lobiraju za rezoluciju o genocidu u parlamentu, vaše lobiranje nema šanse jer naš cilj je Velika Srbija u kojoj vas neće biti i za koju mi imamo podršku, ako to ne shvatiš brzo teško tebi".

IRCG je dobio podršku od mr. Sanje Drnovšek Seferović, predsjednice Upravnog odbora

Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju u kojoj se između ostalog kaže: „Petogodišnja nastojanja kanadskih Bošnjaka predvođenih profesorom Emirom Ramićem da se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici, od političara i građana Kanade, oštro je napadnuta prijetećim pismima srpskih nacionalista, koja imaju cilj da uplaše i ušutkaju IRCG, KBSAK i posebno profesora Emira Ramića. Ovo su veoma ozbiljne prijetnje. Drago mi je da ostajete istrajni u svojim nastojanjima sa  uvjerenjem da će na kraju doći do usvajanja Rezolucije, jer ste dugogodišnjom kampanjom uspjeli uticati na većinu članova Kanadskog parlamenta i pored  ispada poput penzionisanog generala MacKenzie, koji negira genocid nad Bošnjacima i agresiju na Bosnu i Hercegovinu i otpora srpskog lobija u Kanadi".

Bez obzira na učestale  napade, IRGC će nastaviti svoje aktivnosti sve dok se cilj postojanja IRCG  ne ostvari. Svjesni teškoća na koje nailazimo i na koje ćemo i u buduće nailaziti, mi idemo dalje do pobjede, pravde i istine. Niko to više ne može zaustaviti, jer Bošnjaci postaju sve jedinstveniji u ovoj borbi. Borba za pravdu i istinu traje, i za BiH se bori i u BiH i van BiH. Kanada je zemlja u kojoj se to demokratskim putem može i ostvariti, i to treba ličnim primjerom i dokazati", kaže se u saopćenju za javnost Upravnog odbora Instituta za istraživanje genocida Kanada.