A+ A A-

Primorati Muslimane da pristanu na podjelu BiH

dnevnik-ratko-mladicTužilaštvo u predmetu šestorice bivših čelnika Herceg Bosne zatražilo je ponovno otvaranje svog dokaznog postupka kako bi u dokaze uvelo "ratne dnevnike" koje je general Ratko Mladić vodio od juna 1991. do kraja novembra 1996. godine, kao i određeni broj dokumenata i drugih dokaznih predmeta koji se donose na njihov sadržaj.

Usvajanje Mladićevih bilježnica tužilaštvo je prethodno tražilo u predmetima Radovana Karadžića, Jovice Stanišića i Franka Simatovića kao i Miće Stanišića i Stojana Župljanina i Vojislava Šešelja, a pretpostavlja da bi to uskoro moglo tražiti i za predmet Momčila Perišića. O bilježnicama je već bilo riječi na suđenju Stanišiću i Simatoviću prilikom svjedočenja Manojla Milovanovića, bivšeg načelnika Glavnog štaba VRS, koji je identifikovao Mladićev rukopis i potvrdio njihovu autentičnost.

Bilježnice su, podsjetimo, zaplijenjene 23. februara 2010. godine u stanu Mladićeve supruge zajedno sa oko 120 audio i video kaseta, memorijskom karticom, medicinskom i drugom dokumentacijom. Zaplijenjeni materijal je proslijeđen 11. maja u Hag i započeta je transkricija i prevođenje rukom pisanih bilježnica.

Ukazujući na relevantnost tih materijala za predmet bivših čelnika Herceg Bosne, tužilac u danas objavljenom podnesku navodi da se dvije audio-trake pronađene zajedno sa dnevnicima odnose na Mladićev sastanak sa bivšim predsjednikom HZ HB Jadrankom Prlićem i drugim čelnicima bosanskih Hrvata u februaru 1994. godine.

Tužilac, također, citira i navode iz Mladićevih bilježnica o sastanku sa delegacijom Hrvatske i Herceg Bosne u Pećuju 5. oktobra 1992. godine kojem su, pored Prlića, prisustvovala još dvojica optuženih - Bruno Stojić i Slobodan Praljak. Mladić je zapisao da je Praljak tom prilikom rekao: "Cilj je Banovina Hrvatska iz 1939. godine, u suprotnom nastavićemo rat". Na tom sastanku postignut je dogovor o uzajamnom prekidu vatre, razmjeni zarobljenika i popravci hidro-centrale u Jajcu.

Potom su, navodi tužilac, uslijedili novi susreti. Sastanku u Njivicama, 26. oktobra 1992. godine je prisustvovao još jedan optuženi - general Milivoj Petković. Obraćajući se Mladiću, Praljak je tom prilikom rekao: "Na dobrom smo putu da ubijedimo Aliju da podijeli BiH".

S druge strane, tužilac citira i Radovana Karadžića koji je Mladiću prilikom zajedničkog sastanaka sa Slobodanom Miloševićem 8.jula 1993. godine naredio: "Pomozite Hrvatima kako bi primorali Muslimane da pristanu na podjelu BiH". Iz Beograda, Mladić je istog dana otišao u Njivice gdje se sa Petkovićem dogovorio o vojnoj saradnji Vojske Republike Srpske i HVO, prodaji oružja i opreme i "iznajmljivanju" artiljerijske paljbe VRS na pozicije Armije BiH sjeverno od Mostara.