A+ A A-

Tradicionalni mevlud u džematu Dobropolje-Mekiš kod Tešnja

Džamija u ovom džematu, koja je prostorno najveća na području Medžlisa IZ-e Tešanj, bila je prepuna džematlija - vjernika koji su u nedjelju, 23.05.2010. godine, prisustvovali tradicionalnom Mevludu poslije podne-namaza. Na početku programa prisutne je selamio i izrazio dobrodošlicu džematski imam Hasan ef. Halilović.

mevlud-dobropolje-tesanj-2010-1

Ajete iz Kur'ana Časnog, mevlud i ilahije su proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj, nakon čega je proučen kraći zikr. Prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić koji je čestitao džematskom odboru na organizaciji ovog tradicionalnog programa i predstavio novu knjigu hafiza dr. Halila Mehtića "Vrijednosti učenja Kur'ana". 

mevlud-dobropolje-tesanj-2010

Hafiz dr. Halil Mehtić  je govorio o odlikama kojima je Allah dž.š. odlikovao Ummet Muhammeda a.s. i vrijednostima učenja Kur'ana, spominjanja i veličanja Uzvišenog Allaha dž.š. Dr. Mehtić je između ostalog rekao: "Čestim sjećanjem na smrt i učenjem Kur'ana  čisti se zahrđalo srce... Ko hoće da spozna svoga Gospodara, neka uči Kur'an... Najvredniji ibadet ovoga Ummeta je učenje Kur'ana - i zato ovakve prilike i ibadet gdje se uči Kur'an i veliča Allah dž.š. ne daju da naše srce potpuno zahrđa i skrene sa Allahovog d.š. puta i da budemo u bilo čijoj nemilosti... Allaha spominjite puno i slavite ga jutrom i večerom, jer od toga imamo i dunjalučku i ahiretsku korist... Danas se na svijetu najviše prodaje lijekova za smirenje, umjesto da se smirenje traži u spominjanju Allaha, zikrullahu i učenju Kur'ana... Ko na dan izgovori 100 puta `Subhanallahi ve bi hamdihi` - Allah će mu oprostiti grijehe makar ih bilo koliko morske pjene", naglasio je u svom vazi-nasihatu hfz. dr. Halil Mehtić.

(www.iz-tesanj.ba)