Promo banner

A+ A A-

Niške džamije

dzamija-nisBoravak u Nišu povodom otvaranja mesdžida u KPZ-u u Nišu, iskoristili smo za obilazak niških džamija. Namjerno kažem „džamija" jer ih u Nišu ima dvije. Jedna funkcionalna u kojoj se obavljaju namazi, a druga je pretvorena u izložbeni salon.

Prvo smo obišli džamiju koja se nazali u strogom centru grada. Munara i dalje bijaše nesanirana. I dalje oskrnavljena stoji od onih čuvenih napada kada zapališe Bajrakli-džamiju u Beogradu i ovu u Nišu. Zapališe je kako rekoše „huligančići neki".
Tako je to. Kad se pali džamija onda su to „tamo neki huligančići", a kada neko oskravi neku crkvu, haman i ne bio musliman, odmah su to „islamski ekstremisti".

Dok smo fotografisali ovu džamiju dobaci neko od prolaznika: „Evo ih mudžahedini". Tako je to kad se zoveš Salahudin i nosiš bradu - ne možeš nikada biti novinar ili neki fotograf već obavezno „mudžahedin i islamski terorista". Ako je teror slikati džamiju onda stvarno jesam.

Nakon toga uputismo se ka Niškoj tvrđavi. I ona se nalazi u centru Niša na desnoj obali Nišave. Tvrđava ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svjedoče mnogobrojni arheološki nalazi. Nišku tvrđavu su podigli Osmanlije u periodu od 1719. do 1723. godine.

Mnogo što nam govori da su ovdje nekada bili Osmanlije: Hamam, mnogi zapisi na staroosmanskom pismu i jeziku itd, ali također i ono što je nezaobilazno bilo u Turskim tvrđavama jeste džamija. I u ovoj tvrđavi ima džamija.

Ova džamija datira iz 1525. godine.  Itekako, spoljašnjim izgledom, podsjeća na Altun-alem džamiju u Novom Pazaru. Međutim, munara bijaše porušena a džamija pretvorena u galeriju savremene likovne umjetnosti. Obzirom da je galerija bila otvorena, imali smo prilike vidjeti unutrašnjost ove stare džamije. Nije se imalo šta posebno vidjeti jer su mahfile i minber uklonjeni, mihrab zatvoren regipsom, a neki dijelovi unutrašnjeg zida urušeni do cigli, „da bi se vidjelo od kojeg je materijala izgrađena" - kako nam reče tumač kojeg smo zatekli u ovoj džamije.

Mnogi možda i ne znaju da u Niškoj tvrđavi postoji džamija, ali ona ipak postoji. Pitam se, koliko je džamija bilo samo na prostoru Srbije a više ih nema?

Salahudin Fetić (www.islamskazajednica.org)