A+ A A-

Saopštenje IZBNJ povodom učešća u radu Njemačke islamske konferencije

IGBD-LogoOffenbach/M, 19.05.2010, Povodom učešća Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na Njemačkoj islamskoj konferenciji, IZBNJ izdaje sljedeće saopštenje za javnost u kojem se kaže:

„IZBNJ pozdravlja nastavak rada Njemačke islamske konferencije kao foruma za dijalog između države i muslimana u Njemačkoj.

Bošnjaci su drugi po brojnosti muslimanski narod u Njemačkoj i zbog toga je krovna organizacija Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj dobila poziv za učešće u radu Njemačke islamske konferencije.

IZBNJ je uputila zahtjev za direktno učešće u radu Njemačke islamske konferencije već u prvoj fazi njenog rada (DIK 1). Tada je direktno učešće IZBNJ bilo uslovljeno od strane Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova istupanjem IZBNJ iz dva saveza muslimana u Njemačkoj, Islamrat e.V. i Zentralrat e.V. čiji je IZBNJ član. Takvo uslovljavanje Saveznog Ministarsva je IZBNJ odbila i odlučila da ostane članica u oba saveza. Nakon što je Savezni ministar dr. Thomas de Maiziére povukao taj uslov i pozvao na učešće u konferenciji bez istupanja IZBNJ iz pomenutih muslimanskih saveza, IZBNJ je prihvatila učešće na Njemačkoj islamskoj konferenciji i istovremeno ostala članica Islamrata e.V. i Zentralrata e.V.

IZBNJ smatra veoma važnim da u budućem radu Islamske konferencije muslimani Njemačke odlučuju o sastavu svojih predstavnika i njihovih organizacija na Konferenciji. IZBNJ smatra da se samo dijalogom mogu rješavati najvažnija društvena pitanja interreligijskog i interkulturalnog zajedništva u Njemačkoj, što je navedeno u uvodu Radnog programa DIK 2.

„Njemačka islamska konferencija (DIK) kao forum za dijalog između države i muslimana, služi u cilju poboljšanja institucionalne integracije islama kao i društvene integracije oko 4. miliona muslimana u Njemačkoj, te jačanju društvenog zajedništva u našoj državi".

IZBNJ smatra da je Radni program DIK 2 za sljedeće tri godine obuhvatio najvažnija pitanja institucionalnog i društvenog priznanja islama u Njemačkoj, kao što je priznavanje statusa islamskih religijskih zajednica, uvođenje islamske vjeronauke u školama, osnivanje islamskih akademskih centara i fakulteta kao i suzbijanje islamofobije i iskrivljenih slika o muslimanima u njemačkom društvu.  

Učešće IZBNJ na ovom Forumu se ogleda u Bošnjačkoj evropskoj kulturi življenja islama, tradiciji življenja sa drugim religijama, doprinosu Bošnjaka u razvoju multireligioznosti Evrope i moralnom kredibilitetu islamskog suživota. Članstvo IZBNJ u DIK je u službi islamske poruke širenja dobra i pomaganja u rješavanju pitanja koja određuju društveni diskurs o islamu u Njemačkoj. 

Želimo obavijestiti javnost da je naše učešće na DIK 2 u interesu svih muslimana u Njemačkoj a posebno muslimana sa balkanskog područja. IZBNJ smatra da je vođenje dijaloga jedan društveni proces koji muslimanima može biti samo od koristi a da svako apstiniranje od vođenja dijaloga u Evropi je kontraproduktivno. SR Njemačka je iskazala svoju spremnost na dijalog s muslimanima osnivanjem i pokretanjem rada Islamske konferencije. IZBNJ će nastojati da svojim radom, dosljednošću i iskustvom da svoj doprinos u radu Islamske konferencije u Njemačkoj", kaže se u saopštenju za javnost Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.