A+ A A-

Muslimani u Njemačkoj se moraju više angažirati

MuslimaniUNjemackojOdluka Irana da prihvati kompromisni prijedlog međunarodne zajednice o nastavku obogaćivanja urana u inozemstvu jedan je od glavnih tema koju komentira njemačka štampa. No, u fokusu je i Konferencija o islamu. 

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere pozvao je muslimane u ovoj zemlji da se više angažiraju u društvenopolitičkom životu. Ministar je, kako piše Sueddeutsche Zeitung, na Konferenciji o islamu, koja je održana u ponedjeljak (17.05.) u Berlinu, rekao kako je njen cilj pojačati integraciju muslimana kroz njihovo veće učestvovanje u društvenopolitičkom životu zemlje, te na taj način i povećati njihovu pripadnost ovom društvu. „Učešće također znači i preuzeti odgovornost," rekao je de Maiziere. Shodno tome tokom mandata sadašnje vlade u Berlinu trebali bi biti postignuti konkretni rezultati kao što su dogovor o školovanju imama, potom izrada modela održavanja nastave vjeronauke u državnim školama, te ravnopravnost spolova. 

„Kada je riječ o instrumentima protiv ugnjetavanja žena u muslimanskim porodicama, prisline udaje i porodičnog nasilja, o tome će se raspravljati tek kada bude gotova studija o uzorcima ovog problema. Očekuje se da bi ona mogla biti gotova za šest do deset mjeseci. Pojedine islamske organizacije su prethodno kritizirale planove Ministarstva unutarnjih poslova u cilju ostvarivanja ravnopravnosti spolova navodeći da oni upotpunjuju predrasude bez naučnih argumenata," piše Sueddeutsche Zeitung.  

Teško do neophodnih reformi 

List die Welt piše o dobrim i lošim stranama ove konferencije: 

"Dijalog između vlade u Berlinu i predstavnika islamske vjeroispovijesti se nastavlja. To je dobra vijest kada je riječ o drugom krugu Konferencije o islamu. Loša vijest je u tome da Islamsko vijeće, koje u međuvremenu okuplja oko 60.000 muslimana, više nije zastupljeno na Konferenciji. Naime vlada u Berlinu nije pozvala na sastanak Islamsko vijeće jer Tužiteljstvo provodi istragu protiv nekoliko članova najveće organizacije koja je zastupljena u ovom Vijeću - Mili Goruš." 

Die Welt smatra da je Vlada samu sebe na ovaj način lišila mogućnosti da izvrši uzjecaj na ove saveze: "Postoji naime opasnost da ovi savezi miniraju važne namjere konferencije kao što je razvoj koncepta za školovanje imama na visokoškolskim ustanovama i jednakopravnost među spolovima čemu se također teži. U dugoročnom smislu vlada u Berlinu će vjerojatno bez ovih utjecajnih saveza teško moći provesti neophodne reforme," ocjenjuje die Welt.

Treba otići korak dalje 

Za vrijeme prethodno vladinog mandata uspjeh je predstavljalo i samo organiziranje konferencije i pokretanje dijaloga, ocjenjuje Augsburger Allgemeine: "U nastavku konferencije se mora otići  znatno dalje. A nedolazak predstavnika Islamskog vijeća, kao i Centralnog vijeća muslimana bi se u dugoročnom smislu mogao pokazati kao teško breme," komentira ovaj list. 

I Frankfurter Allgemeine Zeitung se bavi neučešćem predstavnika dvije velike organizacije muslimana u Njemačkoj - Islamskog vijeća I Centralnog vijeća muslimana: 

„Neki na drugi krug Konferencije o islamu gledaju sa skepsom. Ima li smisla govoriti o poboljšanju zajedničkog života između kršćana, nekršćana i muslimana u Njemačkoj ukoliko dvije najveće muslimanske organizacije - bez obzira na različite razloge - ne učestvuju na Konferenciji? Ovo pitanje je opravdano. Ipak, Konferencija ne mora postati obavezujući okviru za debatu kako se već strahuje. U ovoj fazi održavanja konferencije trebalo bi u prvi plan istaći raspravu o praktičnim pitanjima. Tu je prije svega riječ o nastavi vjeronauke u školama što je jedno od centralnih, ali i najtežih pitanja," piše FAZ.

(www.dw-world.de)