Promo banner

A+ A A-

Omladinski krug Medžlis IZ-e Zenica u posjeti Mostaru

U okviru redovnih aktivnosti Omladinskog kruga Medžlisa IZ-e Zenica i ovog mjeseca organizovana je jednodnevna ekskurzija. Grupa mladića i djevojaka u subotu 15. maja u jutarnjim satima ispred Sultan Ahmedove (Čaršijske) džamije u Zenici uputila se u pravcu Mostara.

Naša prva stanica bila je u neposrednoj blizini Čapljine, posjeta Mogorjelu, arheološkom spomeniku "Villa rustica" iz rimskog doba.

Taj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u cijeloj BiH. Predmeti pronađeni u Mogorjelu potječu iz 4. stoljeća.

Sama vila svojim bogatstvom, ljepotom i osebujnošću arhitekture predstavlja oazu vrijednosti i ljepote, okruženu bogatom mediteranskom vegetacijom.

omldinski-krug-zenica-2010

Nakon posjete Mogorjelu uputili smo se ka tihom orijentalnom gradu Počitelju. Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO-ovu listu i nedavna rekonstrukcija vratila je gradu njegov izvorni oblik. Posjetili smo Hadži-Alijinu džamiju, Šišman-Ibrahimpašinu medresu i Gavrankapetanovićevu kuću koje su nedavno rekonstruisane i svi ovi objekti su otvoreni za posjetioce.

Najzanimljiviji objekat u Počitelju je sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.

Oko 12:30h uputili smo se ka izvoru rijeke Bune, nedaleko od Mostara. Ispod 200 metarske litice se nalazi 60 m duboka stijena iz koje izvire velika količina vode i u potpunosti samostalno formira rijeku Bunu. Stoga ne iznenađuje da je i turski sultan bio impresioniran, pa je naložio da se do izvora napravi tekija, za potrebe derviškog reda u 16. st., a i danas je najmističnije mjesto u cijeloj BiH. U tekiji smo u džematu klanjali podne i ikindiju-namaz, te oko 15:00h nastavili put prema gradu Mostaru smještenom na obalama rijeke Neretve. Posjetili smo stari dio grada koji se od 2005. godine ubraja u spomenike pod UNESCO-vom zaštitom, te čuveni Stari most u Mostaru, koji je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine.

Oko 19:00h uputili smo se ka Zenici. Akšam i jaciju-namaz klanjali smo u Konjicu, gdje smo ujedno i posjetili obnovljenu Staru ćupriju. U Zenicu smo stigli oko 23:30h.

Ovo je još jedna u nizu organizovanih ekskurzija Omladinskog kruga, za koje vjerujemo da ostavljaju trag kod mladih ljudi. Prema narodnoj izreci: "Ako želiš nekoga upoznati, putuj s njim!" Vjerujemo da je i ovo bila još jedna prilika da se mladi ljudi bolje upoznaju, razmjene mišljenja, znanja i iskustva. 

Spahić Almedin