A+ A A-

Dani islamske kulture u Gradačcu

U Gradačcu je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Gradačac održana manifestacija „Dani islamske kulture u Gradačcu". Ova manifestacija zamišljena je kao godišnja vjerska i kulturna manifestacija i ove godine je održana po prvi put, a organizacija je planirana i u budućnosti. Ovogodišnja manifestacija održana je od 7.-14. maja 2010. godine.

Svojim prisustvom ovu manifestaciju uveličali su reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, koji su prisustvovali tribini pod nazivom „170 godina od osnivanja biblioteke Fadil-paša Šerifović u Gradačcu 1839/40-2010".

dani-isl-kul-grad-2010

Prije džuma-namaza delegacija IZ-e na čelu sa reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem i muftijom tuzlanskim Husein ef. Kavazovićem posjetila je općinu Gradačac gdje su razgovarali sa načelnikom općine Gradačac mr. Fadilom Imširovićem i privrednicima. Razgovarano je, između ostalog, i o gradačačkoj privredi.

U džamiji Husejniji džumu-namaz je predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema te pozvao Bošnjake na međusobnu solidarnost. Delegacija je također obišla i novoizgrađeno spomen-obilježje šehidima u Gradačacu.

Centralna svečanost u okviru ovogodišnje manifestacije u Gradačcu bila je pomenuta tribina na kojoj su pored reisu-l-uleme i tuzlanskog muftije učestvovali i prof.dr. Senadin Lavić, predsjednik MO BZK Preporod u Sarajevu, Bedita Islamović, predstavnica Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Mustafa Jahić, direktor GHB u Sarajevu i Nusret ef. Kujraković, glavni imam u Gradačcu. Na kraju tribine obratio se reisu-l-ulema, te  zatražio da se u Gradačcu izgradi biblioteka na 170-godišnjoj tradiciji biblioteke Fadil-paše.

Načelnik općine Gradačac mr. Fadil Imširović snažno je podržao organizaciju ove manifestacije i u budućnosti.

 Nusret ef. Kujraković