A+ A A-

Hatmenska svečanost u džematu Grnica kod Gornjeg Vakufa

Dana, 02.05.2010. god., poslije podne-namaza, u džematu Grnica, MIZ Gornji Vakuf, upriličena je svečanost povodom hatmi. Riječ je o mektebu u kojem je 15. učenika i učenica pohađalo mektepsku nastavu i proučilo Kur`an, a.š. Nastavljena je tradicija da mladi polaznici mekteba ovog podneblja, uče i proučavaju Božiju riječ koja treba da oplemeni duh i tijelo. Džamija je bila popunjena, a atmosfera u džamiji je bila impozantna i vrlo svečana.

hatme-grnica-gor-vak

Vrijedni muallim, Nedžad ef. Husejnović, je vrlo zapaženo i vrijedno radio sa djecom, što su isti pokazali učeći odlomke iz čitavog Kur`ana, a.š. i lijepe ilahije i kaside. Lijepi melodični glasovi su djelovali osvježavajuće za dušu i srce, a oči su se natapale suzama radosnicama.

Samu svečanost su uveličali imami medžlisa, na čelu sa glavnim imamom, Enes ef. Omerovićem koji je održao inspirativan vazi-nasihat. Na kraju je čestitao Nedžad-efendiji, roditeljima i djeci na velikom uspjehu. Trenutak radovanja i osmijeha na licu za svršenike hatmi je bio kada su podijeljene hedije. Na koncu programa je proučena hatma-dova s posebnim akcentom na šehide i vakife džemata i za sve muslimane i muslimanke. Za besprijekornu organizaciju hatmi su se pobrinuli članovi džematskog Odbora i roditelji djece.

Ovogodišnji svršenici hatmi su: Zahirović Melisa, Zahirović Mustafa, Zahirović Mensur, Zahirović Eldin, Zahirović Semir, Zahirović Elma, Šehić Ajša, Šehić Envera, Šehić Aida, Dadić Ensar, Dadić Murisa, Glamočak Emina, Zec Almedina, Hamzić Lejla i Hamzić Almina.

Adis ef. Sultanović