A+ A A-

Karađoz-begova medresa ispratila 365. generaciju maturanata

Ovogodišnji „Dani Karađoz-begove medrese" otvoreni su 4. marta 2010.godine, s programom pripremljenim povodom rođendana Allahovog poslanika s.a.v.s., a završeni programom Svečana akademija, koja je održana 15. maja 2010. godine. Svečanom akademijom Karađoz-begova medresa je ispratila novu generaciju maturanata, 365. po redu. Svečanom šetnjom velikom sportskom salom USRC „Mithad Hujdur Hujka", maturanata i maturantica, na čelu s razrednim starješinama, otpočela je Svečana akademija 365.generacije maturanata. U pozadini čuo se Hor Karađoz-begove medrese, s tekbirima, salavatima i stihovima: „To softe mlade u život kreću, u život što se Istinom zove..." Prepuna sala prisutnih s aplauzom je pratila svečanu šetnju 365. generacije, i uprla pogled ka bini, na koju su sjedali cvjetovi iz ružičnjaka kojeg ove godine iznjedri Karađoz-begova medresa.

Mostar_Akademija_1_Karadjoz_beg

U ovom velikom danu, danu maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese, zadovoljstvo i čast da im se obrate imali su direktor škole, Šefko ef. Tinjak, Muftija mostarski Seid ef. Smajkić, te izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, Ibrahim ef. Begović.

Direktor škole se osvrnuo na uspjehe ove generacije koje su postigli kroz njeno školovanje u Medresi, i mudrostima iz ajeta sure Lukman kazao im poruku za buduće životne dane. Izaslanik reisu-l-uleme, ef. Begović je maturantima i maturanticama prenio poruku, koju je reisu-l-ulema IZ u BiH uputio maturantima svih medresa, čestitavši roditeljima maturanata, „koji danas imaju razlog da budu sretni, i ponosni na vaš uspjeh kao svoju ispunjenu roditeljsku obavezu. Sa vašim uspjehom u medresi sretna je i ponosna cijela naša Zajednica, jer ste vi njezino sjeme od kojeg ona očekuje korisne plodove."

Maturanti i maturantice 365. generacije pozvali su Muftiju mostarskog Seid ef. Smajkića da ih u nove životne pobjede, van odaja Karađoz-begove medrese, isprati hair-dovom, što je radosnog srca i učinio, kazavši kako će mu biti drago da ovi mladi ljudi i dalje nižu uspjehe na svojim životnim stazama.

Uspomene, i dane Medrese, „kao slatke snove" su, na kraju Akademije, maturanti i maturantice 365.generacije, pozvali u sjećanje, koja će zauvijek ostati u njihovim mladalačkim srcima.

(www.bosnjaci.net)