A+ A A-

Obilježen Dan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru

Jučer (13.05.2010. godine) je u Novom Pazaru obilježen za Fakulteta za islamske studije. Na ovoj svečanosti podijeljene su i diplome za novih 13 diplomaca.

Fakultet je u okviru obilježavanja Dana fakulteta i ove godine organizirao manifestaciju Dani bošnjačke kulture tokom koje je održan niz predavanja kao i izložba slika islamske umjetnosti. Na manifestaciji su učestvovali i umjetnici iz Bosne i Hercegovine, kao i Makedonije.

Fakultet za islamske studije nastavlja tradiciju najranijih vjersko-obrazovnih ustanova u Sandžaku, koje su nastale u vrijeme Osmanlija od 1461. do 1912. godine. Zapravo, prva obrazovna institucija u Sandžaku je nastala 1461. kada su postavljeni temelji Novom Pazaru i sagrađene prve vjersko-obrazovne ustanove.

DSC_0096

Detalj sa jučerašnje dodjele diploma

S afirmacijom vjerskog i nacionalnog identiteta sandžačkih Bošnjaka tokom navedenih devedesetih godina otvorio se prostor slobodnijem vjerskom djelovanju, što je rezultiralo ponovnim reaktiviranjem vjersko-prosvjetnih ustanova i institucija. Od samog svog osnivanja Mešihat islamske zajednice Sandžaka je radio na unapređenju vjersko-prosvjetnog sistema, pa je tako na zasjedanju Sabora islamske zajednice Sandžaka, održanom 12.01.2001. godine donijeta odluka o osnivanju Islamske pedagoške akademije u Novom Pazaru. Kasnije, odlikom sabora Islamske zajednice u Srbiji, Islamska pedagoška akademija prerasta u Fakultet za islamske studije. Preimenovanje je donijelo i promjenu radnog prostora. Iz učionica u objektu medrese, Fakultet za islamske studije je premješten u zgradi Islamske ustanove u centru grada. Na ovom mjestu je bila sagrađena prva džamija u Novom Pazaru koja je porušena 1461. godine, a na njenim temeljima je sagrađena zgrada islamskih ustanova 1938. godine. Ova zgrada 1948. godine je nacionalizovana da bi, Zakonom o vraćanju imovine vjerskim zajednicama 2006. godine, Islamska zajednica ponovo preuzela ovaj objekat na upotrebu i raspolaganje. Nakon što je zgrada sačuvana od daljeg otuđivanja, Islamska zajednica je, postavši njen punopravni vlasnik, odlučila da u njoj smjesti Fakultet za islamske studije, gdje su se našli povoljni uslovi za izvođenje nastave.

Fakultet za islamske studije je, bez sumnje, udario temelje visokom školstvu u Sandžaku, a Novi Pazar je postao studentski grad, trasirajući put novoosnovanim univerzitetima.

Fakultet je potpisao ugovor sa Islamskim pedagoškim fakultetom u Zenici i Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću.

(www.islamskazajednica.org)