A+ A A-

Završena Mektebska liga 2010 području MIZ Visoko

Uspješno je završena Mektebska liga na području Medžlisa Islamske zajednice Visoko. U kvalifikacionim turnirima učestvovalo je  37 ekipa iz svih mekteba sa ovog područja, oko 400 učenika mekteba. Uslov za učešće je redovnost na mektepskoj nastavi, što dodatno doprinosi redovnom dolasku na nastavu posebno starijih uzrasta. 

Photo-0480

Finalni turnir je bio poseban doživljaj učesnicima i ljubiteljima fudbala. Održan je u nedjelju 09.05.2010. godine na  prelijepom novom stadionu sportskog kompleksa „Centrosport" u Visokom.

Učestvovalo je  6 prvoplasiranih ekipa sa prethodnih kvalifikacionih turnira, ekipe iz mekteba Mokronozi, Donji Kralupi, Rosulje, Vratnica, Srhinje i Orašac. 

Interesantno je da su penali odlučili prva tri mjesta. U finalnoj utakmici koja je u regularnom toku završila neriješenim rezultatom 2:2, ekipa Mokronoga je nakon izvođenih penala rezultatom 5:3 pobijedila Donje Kralupe. Zanimljivo je da nekoliko godina ova dva mekteba igraju finalnu utakmicu.

Photo-0489

Konačni poredak je: Mokronozi prvo mjesto, muallim Senad ef. Šabić, drugo mjesto Donji Kralupi, muallim Amel ef. Hadžić i treće mjesto mekteb Orašac, muallim Džemail ef. Nukić.

Najbolji strijelac finalnog turnira  je Hindija Belmin sa jedanaest postignutih golova.

Posebne simpatije izuzetno uspješnim intervencijama je zaslužio čuvar mreže ekipe Mokronoga, Šabić Davud, koji je nagrađen kao najbolji golman turnira.

Na kraju je priređena dodjela pehara za prve tri ekipe, dresova za najbolje, fudbala za najboljeg strijelca, dresa za najboljeg golmana te diploma za sve učesnike. Nagrade je uručio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko Ibrahim ef. Hadžić.

Osim učesnika svim turnirima su u velikom broju prisustvovali roditelji kao i članovi džematskih odbora, koji su izrazili zadovoljstvo organizacijom i atmosferom među učesnicima. 

Photo-0490

Prvoplasiranoj ekipi želimo uspjeh i što bolji plasman na takmičenju sarajevskog muftijstva, gdje će se sastati sa ekipama iz Sarajeva, Kiseljaka, Fojnice, Olova, Breze, Vareša, Kaknja i Gračanice.

 Fahrudin Bećirović