A+ A A-

Večer Kur`ana u Mostaru

U povodu ispraćaja 365. generacije maturanata Karađoz-begova medresa u suorganizaciji sa Medžlisom IZ Mostar sinoć je upriličila Večer učenja Kur'ana u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru.

O značaju i vrijednosti učenja Kur'ana u okviru zvaničnog programa govorili su glavni mostarski imam Salem ef. Dedović i hafiz Suad Šahinović, profesor cazinske medrese. „Neka ovaj večerašnji događaj bude još jedna motivacija da učenje Kur'ana zauzme najznačajnije mjesto u našim životima.", poručio je ef. Dedović.

Komentirajući kur'anske ajete i odnos prve generacije muslimana prema Uzvišenoj Božjoj riječi hafiz Šahinović je  pozvao okupljene vjernike da i oni svakodnevno uče i istražuju značenja kur'anskog teksta, te da svoje živote usklade sa načelima i principima islama, zarad dobra i ovoga i budućeg svijeta. „Kur'anom treba živjeti. Večerašnje učenje Kur'ana nas je emocionalno promijenili a stalno razmišljanje o kur'anskim istinama promijenit će naše živote. A ako toga nema, onda smo mi., bojim se, bolesni, jer Kur'an je lijek, Kur'an je svijetlo, Kur'an je uputa i zaštita svakog vjernika.", zaključio je hafiz Šahinović.

vecer-ku-rana

Odabrane odlomke Kur'ana proučili su Gazić Salko, učenik Karađoz-begove medrese, hafiz Sabahudin Hašić učenik medrese Džemaludin ef. Čaušević iz Cazin koji je hifz položio 10. aprila ove godine, Hadžera Bećoja, učenica Karađoz-begove medrese, hafiz Ibrahim Orman, učenik Gazi Husrev-begove medrese, Evelin Mujanović, učenik Karađoz-begove medrese i hafiz Emin ef. Tucović, profesor kiraeta u Karađoz-begovoj medresi.

Hasan Eminović