A+ A A-

Tuzla: Promocija zbirke hadisa "Cvjetovi iz Muhammedove, a.s. bašće"

Povodom obilježavanja Dana džamija - 7. maja u Bosanskom kulturnom centru u Tuzla  u Plavoj Sali organizirana je promocija zbirke hadisa " Cvjetovi iz Muhammedove, s. a. v.s. bašće.  Autor  zbirke je jedan od najpoznatijih muhadisa 20-tog stoljeća, Mevlana Muhammed Jusuf Kandehlevi, a na bosanski jezik preveo ju je prof. Dr. Džemludin Latić.  O knjizi su govorili  profesor iz Behram-begove medrese, Mr. Osman Kozlić, Profesor sa Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu , doc. dr. Zuhdija Hasanović i prevodilac knjige prof. dr. Džemaludin Latić.

U ime organizatora promocije Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prisutne je poselamio glavni imam dr. Amir Karić.

Mr. Osman Kozlić je  prisutnima približio autora knjige, te se ukratko zadržao na sadržaju  zbirke. Istakao je da  autor preferira  hadise o suštini ibadeta, te da zbirka "Cvjetovi  iz Muhammedove, s.a.v.s. bašće" ne sadrži  apokrifne, niti daif hadise, osim u jednom  hadisu koji nije do kraja siguran. Pohvalio je prevodioca za stil prevođenja koji  je koristio u ovoj knjizi.

promocija-zbirke-tuzla-2010

Doc. dr. Zuhdija Hasanović obavezao se da auditoriju na što jasniji i ljepši način približi ličnost Božijeg Poslanika, odnosno  pojasni svrhu  njegovu sunneta  u našim životima.  Posebno je govorio o obavezi muslımana da pravilno interpretiraju sunnet Božijeg Poslanika, a kada ga budu znali ispravno tumačiti, da ga se do kraja pridržavaju.

"Božiji poslanik, Muhammed, a.s. je univerzalni model identifikacije čiji se praksa  mora do kraja očuvati.  Pod uticajem  smo  različitih ideologija , pa ljudi sve više preuzimaju i slijede praksu drugih. Nama ne trebaju novi modeli ponašanja, Poslanikov model  ponašanja je najkompletniji", naglasio je na kraju svog izlaganja  prof. dr. Džemaludin Latić.

(www.miztuzla.com)