A+ A A-

Mostar: Predstavljena studija o tendecioznom medijskom tretiranju reisu-l-uleme

„Reisofobija", naučno istraživanje odnosa pojedinih bosanskohercegovačkih medija prema instituciji Islamske zajednice u BiH i reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću, sinoć je predstavljena u Mostaru u okviru manifestacije Dani Mevluda i zikra. Okupljenim Mostarcima svoje istraživanje predstavio je autor ove studije mr. Fatmir Alispahić. Polazeći od teze da se kontinuirano vrši atak na identitet Bošnjaka u posljednjem stoljeću mr. Alispahić je kazao kako se genocidna agresija nastavila nakon oružanih napada kroz koncept stalnog pritiska i napada na instituciju Islamske zajednice i ličnost dr. Mustafe Cerića. „To se radi s ciljem da se Bošnjaci obezglave. U tom procesu imate konkretne posljedice i konačne rezultate.", kazao je Alispahić, ustvrdivši kako je jedan od motiva da se pozabavi ovim problemom činjenica da se u bošnjačkom narodu često čuju usvojena mišljenja o reisu Ceriću a da nisu provjerena i analizirana. „Ništa se ne dešava slučajno. Sve ima svoje zakonitosti i ti medijski napadi na reisu-l-uleme dr. Mustafu ef. Cerića su pravilo. Oni koji napadaju  na reisu -l-ulemu i IZ s ciljem da se bošnjački narod obezglavi, raspameti, razmuslimani tako što će mu uzeti kičmu identiteta, to su nastavljači genocidne agresije u dejtonskom vremenu. Ja sam to znao i bilo je potrebno to dokumentovati. Oni koji bez ikakvog argumenta blate reisa Cerića nisu nikakvi zagovarači slobode medija i ljudskih prava oni su umobolnici i oni su fašisti.", ocijenio je Alispahić.

promocija-reisofobije-mostar

Komparirajući odnos tih medija prema drugim vjerskim zajednicama i prema Islamskoj zajednici Alispahić je iznio podatak kako su istraživani mediji vrlo objektivno i odgovorno pisali  o jubileju  800 godina Franjevaca u BiH, a o obilježavanju 600 godina islama u BiH tipičnom andrićevskom reportažom gdje se ismijava najveći autoritet muslimana u BiH.  „Oni govore konkretno o tome kako je obnavljanje porušenih džamija udar na sekularni poredak. Ali to što nema vez s vezom biva upijano od naše javnosti i tako ih regrutiraju u tu Islamofobnu armiju, što je krajnji cilj. Dakle, odgojiti islamofobe kod Bošnjaka. Ti islamofobi kod Bošnjaka ne razumiju da su oni postali vojnici HVO i V RS. Oni danas rade ono što je u ratu radio HVO i V RS i tu nema dileme. Onaj koji je rušio džamije je rušio svjetionike bošnjačkog opstanka i onaj koji piše kako ne treba obnavljati džamije je brat onome koji je rušio džamije i tu nema dileme.", ustvrdio je Alispahić.

Spočitavajući stručnost i odgovornost menadžmenta i uređivačke politike F TV-a kao javnog emitera Alispahić se zadržao na primjeru saradnje sa državnim medijima u regionu. „Imat ćete situaciju da se u emisiji hrvatske televizije napadne reisu-l-ulema Cerić a da se to prenosi na Federalnoj televiziji. S druge strane nikad se nije desilo da ta televizija direktno prenosi intervju bilo kojeg državnika iz Bosne i Hercegovine koji je dao bilo kojoj stranoj televiziji. Zašto, pa zato što se napada reisu-l-ulema Cerić!?", zaključio je Alispahić.

Analizirajući tekstove koje su od 2004 do 2009 godine objavljivali „Dani" „Slobodna Bosna", kolumnisti u Oslobođenju te neke priloge iz političkog magazina FTV-a „Šezdeset minuta"  Alispahić je kazao kako je ta intencija slična instaliranim podjelama i raskolu kakav se desio u Srbiji među Bošnjacima. „Ja očekujem da će ova knjiga biti podstrek da se u budućnosti ozbiljno i analitički počnemo baviti ovim fenomenom  u skladu sa standardima zapadno evropske demokratije. A naš konačan cilj treba biti izgradnja naše osjetljivosti  na napade na naš identitet kako su to učinili Jevreji."; na kraju obraćanja rekao je Alispahić.

Hasan Eminović