A+ A A-

CNN i NBC o islamu u SAD-u nakon 11. septembra

saff-267Prije nekoliko dana najmoćnija televizija na svijetu CNN objavila je prilog o prelasku Amerikanaca na islam nakon 11. septembra 2001. godine. Prema CNN-u, nakon 11. septembra u Sjedinjenim Američkim Državama veliki broj Amerikanaca prihvatio je islam.

Islam je u Americi prisutan još od 18. vijeka. Prema vjerodostojnim dokumentima, prvi musliman na tlu Sjedinjenih Američkih Država bio je Yuba Suleiman Diallo, Senegalac kojeg su trgovci robljem 1731. godine oteli i doveli u ropstvo u SAD. Historiju ćemo ostaviti za neku drugu priliku, naša priča o islamu u Sjedinjenim Američkim Državama seli se u 21. vijek, tačnije u vrijeme poslije 11. septembra.

Prije nekoliko dana najmoćnija televizija na svijetu CNN objavila je prilog o prelasku Amerikanaca na islam nakon 11. septembra 2001. godine. Prema CNN-u, nakon 11. septembra u Sjedinjenim Američkim Državama veliki broj Amerikanaca prihvatio je islam. U sklopu spomenutog priloga objavljene su ispovijesti brojnih Amerikanaca koji navode da su tragajući za odgovorima o islamu nakon šokantnog napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine dobili odgovore koji su ih uputili u islam. U kontekstu priče o islamu nakon 11. septembra, CNN navodi da danas u Sjedinjenim Američkim Državama ima oko 6 miliona muslimana od čega je milion Amerikanaca koji su prešli na islam. CNN nije iznio konkretne podatke o broju Amerikanaca koji su nakon 11. septembra 2001. godine prihvatili islam, zadržali su se na konstataciji da se radi o velikom broju Amerikanaca.

Istom temom kao i CNN ovih dana bavila se još jedna ugledna američka televizija, riječ je o kanalu NBC News. Prema televiziji  NBC News, 11. septembar 2001. godine veliki broj Amerikanaca želio je saznati više o islamu. Knjige i drugi pisani, audio i video materijali su tih dana bili veoma traženi širom Amerike. Povećano zanimanje za islam imalo je za posljedicu da su desetine hiljada Amerikanaca odlučile prihvatiti islam. NBC News navodi konkretnu brojku o broju Amerikanaca koji godišnje prihvataju islam: ''Nakon 11. septembra preko 20 hiljada Amerikanaca godišnje prihvati islam.'' Također, NBC News navodi da, zahvaljujući rapidnom porastu broja muslimana posljednjih godina, danas u Sjedinjenim Američkim Državama ima između 7 i 8 miliona muslimana od kojih je veliki broj Amerikanaca koji su posljednjih godina prešli na islam.

Za razliku od CNN-a i NBC Newsa, Glas Amerike se proteklih dana bavio temom kako Hispanoamerikanci nakon 11. septembra u velikom broju prelaze na islam. Prema procjenama Glasa Amerike, nakon 11. septembra 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama na islam je prešlo preko 40 hiljada Hispanoamerikanaca. Ovo je samo dio medijskih izvještaja koji se bave utjecajem 11. septembra na islam u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je nakon 11. septembra izvršen strahovit pritisak na muslimane koji žive u SAD-u, iako su mnogi mislili da će se takvi pritisci negativno odraziti na islam i muslimane, stvarnost je sasvim drukčija. Izvještaji CNN-a, NBC Newsa i Glasa Amerike potvrđuju da je islam budućnost Amerike. Iako su američki muslimani nakon 11. septembra 2001. godine izloženi žestokom pritisku, zahvaljujući činjenici da je američko društvo slobodno i da daje jednaku mogućnost svima da slobodno ispoljavaju svoju vjeru, islam je našao put do srca mnogih Amerikanaca.

Danas na američkim ulicama možete vidjeti stvari koje su naprimjer nezamislive za Bosnu i Hercegovinu gdje su Bošnjaci muslimani većina. Naprimjer, u velikom broju gradova kao što su New York, Chicago, Detroit, Miami, Dallas, San Francisco i drugi, na autobusima su izlijepljene velike reklame putem kojih se Amerikanci pozivaju u islam. Naravno, ovakva praksa pozivanja u islam je moguća jer je Amerika slobodna zemlja (Podsjetimo se kada je prošle godine organizacija ''Nahla'' sponzorirala lijepljenje poruka Muhammeda, a.s., u nekoliko sarajevskih tramvaja, odmah su se sarajevski ateisti oglasili putem lista ''Oslobođenje'' pozivajući gradske vlasti da se skinu te naljepnice jer su tramvaji prijevozno sredstvo svih građana Sarajeva, a ne samo muslimana. Ili da spomenemo najnoviji spor koji je stigao do Parlamenta Bosne i Hercegovine gdje se ovih dana raspravlja koliko su plakate organizacije ''Poziv u Raj'' kojima se poziva na javnu tribinu o islamu ugrozile sigurnost Bosne i Hercegovine. Toliko o slobodama u Bosni i Hercegovini, op.a.).

Osim činjenice da je Amerika slobodno društvo, ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su američki muslimani svakim danom sve organiziraniji i moćniji. Za pojedine organizacije mora se reći da su veoma organizirane, naročito za organizacije kao što je Council on American Islamic Relations. Ova organizacija u saradnji sa muslimanima u Americi i izvan Amerike ovih dana pokreće program izgradnje mreže zdravstvenih klinika u kojima bi se zdravstvene usluge davale besplatno svim bolesnim ljudima. Naravno, uz brojne pozitivnosti ima i dosta negativnih stvari i problema sa kojima se suočavaju američki muslimani. Međutim, počesto svi ti problemi budu razlog da islam nađe put do ljudskih srca.

Ezher Beganović (Saff br. 267)