Promo banner

A+ A A-

Dan džamija - 7. maj

srusena-dzamijaSvakog 7. maja od završetka posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica i Bošnjaci obilježavaju Dan džamija.

U noći 7. maja 1993. godine, mučki i kukavički minirana je jedna od najznačajnijih BH džamija, po svojoj ljepoti čuvena Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića.

Dan džamija - 7. maja simbolički obilježava stradanje i rušenje još oko 1000 bosansko-hercegovačkih džamija, zločinački ubijanih i uništavanih tokom posljednje agresije na BiH. Dan džamija treba da podsjeti Bošnjake koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih Bošnjaka u njihovim tragičnim stradanjima tokom posljednjih 100 godina.

Dan džamija treba da opomene Bošnjake koji rado zaboravljaju da se genocidi nad njima i njihovim džamijama ponavljaju svakih nekoliko decenija upravo zato što brzo opraštaju i još brže zaboravljaju.

Na Dan džamija podsjećamo Bošnjake a i druge koji hoće da shvate da su naše džamije bile isključivo kuće dobra, čestitosti i veličanja Stvoritelja Uzvišenog, a ipak su bile najdraža meta zločinaca, gađane i razarane više nego bilo koji vojni cilj.

Na Dan džamija podsjećamo Bošnjake da razaranje i uništenje naših džamija znači uklanjanje fundamentalnog dokaza postojanja Bošnjaka i islama na tlu Bosne i Hercegovine tokom više od 500 godina. Treba li reći da je upravo to bio primarni cilj zločinačkih umova na čiju su realizaciju tako revnosno i sa strašću i užitkom prionuli.

Na Dan džamija treba s ponosom reći da su Islamska zajednica i Bošnjaci napravili podvig obnovivši do danas gotovo 95% uništenih i oštećenih džamija oslanjajući se uglavnom na sopstvene snage, nesalomljivi bošnjački duh i neizmjernu ljubav prema svojim džamijama i svojoj vjeri.

Na kraju, na Dan džamija podsjećamo Bošnjake i one druge koji hoće da znaju, a posebno one koji to neće, da uprkos svemu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka ima sve dok ima njihovih džamija i obratno, dok u BiH postoje džamije postojat će i Bošnjaci.

 Fatima Šišić