Promo banner

A+ A A-

5. kongres bh. dijaspore

sarajevo1U Sarajevu će se u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine od 21. do 23. maja 2010. godine održati 5. Kongres bh. dijaspore. Pokrovitelji Kongresa su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva Željko Komšić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Poziv za pokroviteljstvo upućen je  i trećem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Nebojši Radmanoviću te Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U radu kongresa  učestvovat će predstavnici svih članica Saveza, kao i ugledna imena iz javnog života bh. dijaspore. Kongresu će prisustvovati i predstavnici državnih organa Bosne i Hercegovine, dužnosnici OHR-a, akreditirani ambasadori u Sarajevu te članovi nevladinih organizacija.

Tokom ovogodišnjeg kongresa razgovarat će se o predstojećim izborima i popisu stanovništva kao i o ulozi i značaju bh. dijaspore za Bosnu i Hercegovinu.

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine osnovan je na Prvom kongresu bh. dijaspore održanom u Sarajevu 25. i 26. maja 2002. godine kao multietnička, nepolitička, humanitarna i interesna organizacija iseljenika iz Bosne i Hercegovine, sa ciljem uvezivanja i koordiniranja rada bosansko-hercegovačkih udruženja koja djeluju širom svijeta.